Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo: Iris LiDAR a Ride Pilot v Kalifornii

Na vývoji softvéru spolupracuje tím automobilky Volvo Cars s firmou Zenseact.

Spoločnosť Volvo Cars predstaví svoj systém Ride Pilot umožňujúci autonómne riadenie bez nutnosti dohľadu najskôr zákazníkom v Kalifornii. Hlavným patentom spomínaného systému je priekopnícky senzor Iris LiDAR od firmy Luminar,

Švédska automobilka chce prostredníctvom svojho systému Ride Pilot určeného pre budúce generácie čisto elektrických vozidiel ponúknuť zákazníkom viac času pre seba a zaistiť, aby bola jazda v automobiloch Volvo ešte komfortnejšia a zábavnejšia. Akonáhle bude otvorená jeho bezpečnosť v diaľničnej premávke, mal by byť systém Ride Pilot podľa plánu dostupný v rámci rozšíreného predplatného balíčka pre budúce plne elektrické SUV značky. Jedná sa o novú vlajkovú loď spoločnosti, ktorej premiéra je načasovaná na tento rok.

Na vývoji softvéru spolupracuje vlastný vývojársky tím automobilky Volvo Cars so spoločnosťou Zenseact. Okrem firmy Zenseact, ktorá sa špecializuje na vývoj softvéru pre autonómne riadenie, sú do projektu zapojení aj vývojári firmy Luminar – jedného z technologických partnerov automobilky. Detekčná sada e tvorená viac než dvoma tuctami senzorov, vrátane priekopníckeho senzoru Iris LiDAR od spoločnosti Luminar, ktoré hladko spolupracujú s novo vyvinutým softvérom. Spomínaná kombinácia softvéru a senzorov sa postupne má stať štandardom.

Zákazníci so záujmom o plne elektrické SUV značky Volvo, ktoré bude založené na štúdii Concept Recharge, budú mať k dispozícii už aj systém Ride Pilot. Ten mimochodom musí najskôr prejsť náročným testovaním a preverovaním bezpečnosti. Preverovanie systému bude zahŕňať testovanie jeho bezpečného používania v diaľničnom prostredí v rozmanitých situáciách. V rámci overovacieho procesu už teraz Volvo Cars v spolupráci so spoločnosťou Zenseact testuje funkcie autonómneho riadenia na švédskych cestách a súčasne zbiera dáta naprieč Európu a USA.

Volvo čoskoro zaháji testovanie na cestách v v Kalifornii. Kalifornia vďaka miestnej klíme a dopravným i legislatívnym podmienkam ponúka optimálne prostredie pre zavádzanie technológií autonómneho riadenia. „Zavedenie nového priemyslového štandardu v oblasti bezpečnosti vyžaduje veľmi prísne testovania a preverovania, ktoré sa bude postupne rozširovať po celom svete. Softvér pre autonómne riadenie spoločnosti Zenseact hrá kľúčovú rolu v zavádzaní nového štandardu a na ceste k nulovým emisiám,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Zenseact Ödgärd Anderson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihneď po úspešných testoch a získaní potrebných osvedčení chce spoločnosť najskôr predstaviť systém Ride Pilot v Kalifornii a potom ho postupne uvádzať pre ďalšie trhy a regióny po celom svete. Systém Ride Pilot, ktorý prevezme riadenie vozidla, ponúkne šoférom počas jazdy voľný čas, ktorý budú môcť venovať druhotným aktivitám, ako sú čítanie, práca alebo spoločenský život. Uvedený systém okrem toho prispeje k tomu, aby šoféri dorazili do cieľa oddýchnutí, pretože na ich psychiku bude počas jazdy kladená menšia záťaž. Tá sa obvykle zvyšuje v dopravných kolónach a v hustej premávke.

Názov Ride Pilot jasne odráža, čo od systému môže šofér očakávať. Pokiaľ sa vozidlo riadi samo, zodpovednosť za riadenie preberá spoločnosť Volvo Cars, čo je pre šoféra komfortné a súčasne aj upokojujúce. Senzor LiDAR od spoločnosti Luminar bude v plne elektrickom SUV Volvo Cars doplnený piatimi radarmi, ôsmimi kamerami a šestnástimi ultrazvukovými senzormi. Táto štandardná senzorická sada zaistí vozidlu vynikajúci rozhľad a schopnosť vnímať okolitú situáciu. V kombinácii s priebežným zavádzaním prostredníctvom vzdialeného prístupu bude zaistená plná refundácia systému.

Volvo Cars tak získa možnosť ponúknuť svojim zákazníkom prostredníctvom systému Ride Pilot bezpečnú autonómnu jazdu. „Vízia spoločnosti Luminar je demokratizovať budúcu generáciu bezpečnostných a autonómnych technológií, pričom už teraz môžeme byť svedkami toho, ako sa naše ambície prostredníctvom prvého vozidla predstaveného pre novú platformu Volvo stáva realitou. Vďaka technológii Luminar, ktorou budú štandardne vybavené všetky vozidlá, má ich budúce SUV príležitosť stať sa najbezpečnejším vozidlom na cestách,“ uviedol Austin Russell, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti.

-jj-, zdroj a foto: Volvo Cars

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov