Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrický nakladač Bobcat T7X

Prestížny veľtrh spotrebnej elektroniky CES 2022 v Las Vegas nevynechala ani americká spoločnosť Bobcat, ktorá patrí pod krídla juhokórejského koncernu Doosan. V púštnom meste hazardu predstavila značka Bobcat svoj prvý plne elektrický nakladač T7X.

Bobcat T7X je pásový nakladač, ktorý sa v porovnaní s elektrickou konkurenciu odlišuje tým, že je skutočne plne elektrický. To znamená, že všetku hydrauliku pre zdvíhanie lyžice nahradzuje elektrický pohon. Tým sa významne znižuje celková hlučnosť stroja, eliminuje potreba zahriatia prevádzkových kvapalín a ich doplňovanie alebo výmeny.

Záujem o nákup elektrických nakladačov Bobcat T7X už prejavila americká spoločnosť Sunbelt Rentals, ktorá sa zaoberá prenájmom stavebnej techniky. V USA má celkovo 1025 obchodných lokácií a tisíce kusov stavebných strojov. Doosan Bobcat už ale nie je v tomto obore zďaleka sám. Český elektrický nakladač e-Dapper sa ukázal na Medzinárodnom strojárenskom veľtrhu už v roku 2019.

Volvo ohlásilo, že končí s vývojom dieselového pohonu pre menšie nakladače a bagre. A firma Caterpillar predstavila 26-tonový elektrický bager s 300kWh batériou. Zástupcovia spoločnosti Bobcat však tvrdia, že elektrický stavebný bager T7X je oknom do budúcnosti v oblasti kompaktných zariadení. Nakladač do zásuvky T7X je navrhnutý a vybavený tak, aby prekonal svoju konkurenciu s naftovým pohonom.

Srdcom T7X je 62kWh lítium-iontová batéria. Každé nabitie môže podporovať bežné denné pracovné operácie po dobu až štyroch hodín nepretržitej prevádzky a celý deň prevádzku pri prerušovanom používaní. Na rozdiel od iných kompaktných nakladačov sa T7X nespolieha na hydraulický systém pre prenos energie. Všetko tak riadia elektromotory, čo prináša viacero výhod.

Medzi ne sa radia rýchlejšie štarty, jednoduchšia údržba a súčasne aj nižšie prevádzkové náklady.Bobcat T7X sa môže pochváliť okamžitým krútiacim momentom, ktorý je až trikrát väčší než v prípade tradičných nakladačov. Jedinečný prístup k navrhovaniu prvého skutočne plne elektrického kompaktného pásového nakladača vytvoril nové príležitosti k integrácii špičkového softvéru.

Vďaka nemu je T7X inteligentnejším a produktívnejším pracovným strojom, ktorý operátorom pomôže dokončiť prácu rýchlejšie. Ku svojej činnosti vlastne potrebuje len prísun elektrického prúdu a liter ekologickej chladiacej kvapaliny v chladiacom systéme. S celkovo menším počtom dielov, súčastí a kvapalín sa v praxi výrazne znižujú prevádzkové náklady na pravidelnú údržbu a opravy.

S kratším časom stráveným pri údržbe a opravách sa skracuje aj pracovná doba respektíve čas potrebný v minulosti n rovnaké úkony. Úniky kvapalín, ktoré môžu kontaminovať pôdu, spodnú vodu a znečistiť hotové povrchy, sú tomto prípade eliminované. Na nový Bobcat nebudú pasovať doteraz vyrábané diely. Firma rovno odprezentovala aj úplne novú sériu čisto elektrického príslušenstva. K dispozícii pre model T7X tak bude zemný vrták, zmeták alebo drapák.

-jj-, zdroj a foto: Doosan a Bobcat

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov