Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Ghost Black Badge: Ultra-luxus

Black Badge v celosvetovom meradle tvorí viac ako 27 % objednávok.

Výrobca luxusných limuzín Rolls-Royce zinscenoval už pred piatimi rokmi premiéru modelov Wraith a Ghost. V roku 2017 nasledoval Dawn, o dve sezóny neskôr potom Cullinan. Teraz sa k rodine pripája najčistejší a technologicky najvyspelejší automobil Ghost Black Badge.

Black Badge, mimoriadne úspešné alter ego Rolls-Royce, teraz v celosvetovom meradle tvorí viac ako 27 % objednávok. Prevedenie ako také označuje matematický symbol nekonečna, čím poukazuje na nekonečno možností, pokiaľ ide o interiér vozidla. Grafické stvárnenie (ležatá osmička), použili už pri hydropláne Blue Bird K3 s pohonom Rolls-Royce, s ktorým Sir Malcolm Campbell prekonal rýchlostný rekord.

Dizajnéri značky preto navrhli tento charakteristický znak pre vozidlá Black Badge ako vyjadrenie neutíchajúcej snahy o vrcholné výsledky a schopnosti. Nový Ghost, navrhnutý v reakcii na požiadavky zákazníkov po dynamickom a čo najmenej nápadnom modeli Rolls-Royce s mimoriadnou konektivitou, zbavený akýchkoľvek nadbytočných designových prvkov, je nielen technologicky najprepracovanejším, ale aj esteticky najčistejším modelom Rolls-Royce v doterajšej histórii.

Tento automobil priniesol nový pohľad na vyjadrenie designu svojou neúnavnou snahou o minimalizmus a čistotu. Estetický štýl, ktorý designéri Rolls-Royec pomenovali „Post Opulence“, sa vyznačuje redukciou nadbytočností a sústredením na vlastnú podstatu všetkých prvkov aj celého umeleckého diela. V duchu tohto umeleckého a myšlienkového smeru sú využívané a oslavované výnimočné materiály, zatiaľ čo design je obmedzený, inteligentný a nenápadný.

V rámci tejto skupiny klientov, ktorí vyznávajú minimalizmus a materiálnu podstatu, však určitá časť túžila po ešte znepokojivejšom vyjadrení modelu Ghost. Trvale by ho zahalili do odtieňa tak čistého, že jeho samotné zaradenie medzi farby zostáva aj dnes predmetom „čiernej diskusií“. Zákazníci si môžu vybrať zo 44.000 farieb alebo si vytvoriť svoj vlastný, úplne jedinečný odtieň na mieru. Prevažná väčšina žien a mužov, ktorí si vyžiadali tento tmavší výraz značky Ghost, si však zvolila charakteristickú čiernu farbu.

Pre vytvorenie najtmavšej čiernej farby v automobilovom priemysle sa 100 libier (45 kg) farby rozprašuje a nanáša na elektrostaticky nabitú bielu karosériu pred sušením v peci. Potom sa na vozidlo nanesú dve vrstvy bezfarebného laku a následne ho tím štyroch remeselníkov ručne vyleští, aby vznikol pre Rolls-Royce charakteristický klavírny lak s vysokým leskom. Táto operácia, ktorá vyžaduje tri až päť hodín dôslednej práce, je v sériovej výrobe úplne neznámá a v ostatnom automobilovom priemysle prakticky nedosiahnuteľná.

Práve táto hĺbka tajomnej temnoty slúži klientom ako dokonalé plátno pre pridanie vysoko kontrastnej, ručne maľovanej linky. Tá sa významne podieľala na vytvorení „čierno-neónovej“ estetiky Black Badge, ktorá sa stala charakteristickou pre tento designový rad automobilu Rolls-Royce. Pre dosiahnutie jedinečnej atmosféry v interiéri vozidla boli dôsledne vytvorené a spracované vyspelé luxusné materiály. Sú verné filozofii designu Ghost Post-Opulent – definované autenticitou a podstatou materiálu skôr než zjavnou deklaráciou výnimočnosti.

Zároveň však pripomínajú dramatický mechanický zámer modelu Ghost Black Badge. Špecialisti Bespoke vytvorili komplexnú a zároveň jemnú väzbu, ktorá zahŕňa hlboký diamantový vzor vykreslený uhlíkovými a kovovými vláknami. Na povrchy interiérových prvkov sa lisuje niekoľko vrstiev dreva a ako najvrchnejšia základná vrstva je použitá čierna bolívijská dyha. Ta tvorí tmavý základ pre následujúce vrstvy z technických vlákien.

Listy utkané z uhlíku potiahnutého živicou a kontrastným kovom potiahnuté vlákno pokladané v kosoštvorcovom vzore, sú ručne nanášané na súčasti v dokonalom súlade a spoločne vytvárajú trojrozmerný efekt. Pre zaistenie ochrany a stability tejto výnimočnej dyhy je každý komponent po dobu jednej hodiny vytvrdzovaný pod tlakom, pri teplote 100 °C. Následne pieskovanie vytvára kľúčový povrch na šesť vrstiev laku, ktorý sa pred zabudovaním do samotného vozidla ručne brúsi a leští.

-jj-, text a foto: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov