Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Počas zimy bude v nasadení 167 diaľničných sypačov

Zimná údržba diaľnic a rýchlostných ciest začína 1.11. a končí sa v marci nasledujúceho roka. NDS sa na tohtoročnú zimnú sezónu pripravovala postupne od leta – plnili sklady posypovou soľou ako aj inými chemickými prostriedkami potrebnými na zabezpečenie zimnej údržby ciest.

Prvý tohtoročný zimný výjazd absolvovala ich technika 12.10. pod Tatrami. Na úseku D1 Važec – Poprad, Tatry už vtedy snežilo, teplota dosahovala v ten deň -1,5 stupňa Celzia. Situáciu však predpokladali a v ničom ich nezaskočila.

Udržiavajú viac ako 1 200 km

V nadchádzajúcom zimnom období bude NDS vykonávať zimnú údržbu na úsekoch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy v nasledovnom členení:

  • Diaľnice: 550,661 km
  • Rýchlostné cesty: 210,337 km
  • Cesty I. triedy: 145,589 km
  • Privádzače, odpočívadlá, parkoviská: 78,074 km
  • Križovatky: 219,413 km

Sypače a zimná technika sú pripravené vyraziť do terénu

Na zabezpečenie zjazdnosti, pluhovania a posypu diaľnic a rýchlostných ciest sú pripravení nasadiť 167 sypačov, 8 nákladných vozidiel, 15 vozidiel s pluhom, 14 traktorov s radlicou, 2 traktory so sypačom, 19 snehových fréz a 41 nakladačov. Zároveň, pred každou zimou preverujeme stav odvodňovačov, ako aj ochrany mostných objektov pred pohybom ľadu, preskúšavame všetky mechanizačné a dopravné prostriedky zaradené do výkonu zimnej služby, a postupne rozmiestňujeme aj protisnehové zábrany a bariéry na miestach, kde sa tvoria snehové záveje. Na zimnú pohotovosť je už nachystaných 102 dispečerov zimnej služby, 15 vedúcich stredísk a 548 ostatných prevádzkových zamestnancov, čo spolu tvorí až 665 pracovníkov.

SSÚD Liptovský Mikuláš má okrem iného naskladnených 20 ton chloridu vápenatého (CaCl) s účinnosťou až do -15° C. Strediská v Košiciach, Zvolene, Novej Bani, Liptovskom Mikuláši a Bratislave majú naskladnený aj inertný materiál v objeme 694,80 ton, ktorým sa prioritne posýpajú najmä vybrané úseky diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy, ako aj ochranné pásma vodných zdrojov. Spolu má NDS naskladnených viac ako 23-tisíc ton posypovej soli do -6 stupňov a 352 ton posypovej soli do – 34 stupňov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov