Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Maybach EQS – pohľad na prvý elektrický Maybach

Mercedes-Maybach rozširuje svoje portfólio produktov o luxusné plne elektrické SUV vyhotovené na základe modulárnej architektúry pre elektrické vozidlá luxusnej a vyššej triedy.

Mercedes-Maybach prostredníctvom konceptu EQS poskytuje pohľad na prvý plne elektrický sériový model tradičnej luxusnej značky. Koncepčné vozidlo typu SUV je založené na modulárnej architektúre pre elektrické vozidlá luxusnej a vyššej triedy od značky Mercedes-Benz a prenáša exkluzivitu značky Maybach do mobility budúcnosti, ktorá je lokálne bez emisií. Unikát, ktorý nemá ďaleko od sériovej verzie, ukazuje typické identifikačné znaky Maybach ako dvojfarebné lakovanie, avšak s inovatívnou technológiou pohonu prináša aj  progresívnejšiu prezentáciu značky.

V interiéri sa z oblasti zadných sedadiel vďaka riaditeľským sedadlám a balíku na prevádzku so šoférom stalo komfortné miesto na prácu alebo oddych. To všetko dopĺňajú exkluzívne detaily ako nové panely dverí, na ktorých sa nachádzajú lakťové opierky. Ďalším príkladom sú ozdobné prvky s bielym klavírovým lakom a materiály v morskej modrej farbe, ktoré vo vozidle vytvárajú atmosféru navodzujúcu pocit pohodlia ako na jachte.

Značka Mercedes-Maybach je od nepamäti symbolom tak najnovšej techniky, ako aj najprecíznejšej a najexkluzívnejšej ručnej práce. Je považovaná za priekopníka v definovaní luxusu, štýlu a statusu. Mercedes-Maybach je legenda, ktorá sa necháva objaviť vždy nanovo. V roku 1921 začali Wilhelm a Karl Maybach s konštrukciou automobilov, pričom si stanovili cieľ vytvoriť „to najlepšie z najlepšieho”. Práve táto ambícia už 100 rokov vytvára jedinečný charakter značky Mercedes-Maybach.

Zákazníci značky Maybach hľadajú niečo mimoriadne a ambíciou je prekonať ich očakávania. Táto značka má najvyššie štandardy, pokiaľ ide o exkluzivitu a individuálnosť, elegantný dizajn a dokonalé umenie remeselnej výroby či najnovšiu techniku. Vek zákazníkov na hlavných trhoch v Číne, Rusku, Južnej Kórei, USA a Nemecku je v priemere čoraz nižší, preto sa mení aj definícia luxusu. 

„Mnohí zo zákazníkov značky Mercedes-Maybach sú vo veľkej miere digitálne prepojení a kladú najvyššie nároky na naše digitálne riešenia. Okrem toho od značky, pre ktorú sa rozhodnú, očakávajú, že bude zastávať hodnoty trvalej udržateľnosti a prevezme zodpovednosť za životné prostredie. Koncept Mercedes-Maybach EQS spĺňa všetky tieto body a progresívnejším spôsobom stelesňuje výnimočný luxus: plnoelektrické hnacie ústrojenstvo umožňuje nielen dôslednú trvalo udržateľnú mobilitu, ale aj nový rozmer pokoja a uvoľnenia pre cestujúcich,“ uviedla Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG a Mercedes-Benz AG, zodpovedná za odbyt.

„Koncept Mercedes-Maybach EQS predstavuje prechod tradičnej luxusnej značky na progresívnejšiu, plnoelektrickú budúcnosť. Ako každé vozidlo Maybach, aj tento koncept je symbolom sofistikovaného luxusu vo všetkých detailoch. Koncepčné vozidlo, ktoré nemá ďaleko od sériovej verzie, je dôkazom toho, že najnovšia technika elektrického pohonu a pokrokový infotainment s hyperobrazovkou MBUX vytvárajú dokonalé spojenie s umením remeselnej výroby typickým pre značku Maybach. Táto vášnivá kombinácia precízne prepracovaných detailov vytvára jedinečný zážitok z automobilového luxusu. Pomocou budúcich plnoelektrických sériových modelov vozidiel SUV realizujeme naše najvyššie ambície z vrcholového segmentu aj v oblasti elektrickej mobility,“ uviedol Philipp Schiemer, vedúci skupiny vrcholových vozidiel Mercedes-Benz AG a predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH. 

Luxus s dizajnom typickým pre značku 

V prípade koncepčného vozidla je na prvý pohľad jasné, že ide o člena rodiny Mercedes-Maybach a Mercedes-EQ. Poskytuje pohľad na prvé plnoelektrické vozidlo SUV v luxusnom segmente. Tvary vozidla sú založené na čisto elektrickej architektúre vozidla a dôsledne sa pridržiavajú dizajnového účelu. Dynamická silueta sa tiahne celým vozidlom, počnúc nízko uloženým predkom, potom napnuto prechádza ponad naklonený stĺpik A a obrys strechy až k odtrhovej hrane zadného spojlera. Na prvý pohľad sa ukazuje prechod do novej technologickej éry.

Plynulé prechody bez prerušení a hrán sú charakteristickými znakmi plynulého dizajnu. Expresívne plošné tvary so svalnatými plecami sú ďalšími charakteristickými poznávacími znakmi. Množstvo pochrómovaných aplikácií zase vytvára kontrasty, ktoré sú typické pre túto značku. Zvýraznené podbehy kolies s krytmi výrezov kolies vo vysokolesklej čiernej farbe zvýrazňujú silu a emocionálnosť. 

Gorden Wagener, šéfdizajnér koncernu Daimler: „Prostredníctvom konceptu Mercedes-Maybach EQS po 100 rokoch prevádzame značku do elektrickej budúcnosti. Futuristický dizajn pozostáva z emocionálnej integrácie plôch a tvarov. Predok s progresívnou maskou chladiča Maybach sa drží zásady integrácie a dodáva značke celkom nový vzhľad. Spolu s novou aerodynamickou proporciou vozidla SUV prinášame celkom novú definíciu luxusného vozidla SUV budúcnosti.”

Pochrómované prúžky Maybach na prednej a zadnej časti

Vzpriamená predná časť s obložením chladiča s čiernym panelom plynule prechádza do prednej kapoty, ktorá zasahuje až k podbehom kolies, a predných svetlometov. Svetelné jednotky s LED, ktoré sú olemované sieťkou emblému Maybach s malými otvormi, vyžarujú svetlo pomocou individuálnych diamantových blokov. Detailne vypracované vertikálne prúžky Maybach s ušľachtilým trojrozmerným hlbokým vzhľadom sú pochrómované a sú zvýrazňujúcim prvkom chladiča s novou, inovatívnou

technológiou masky chladiča s čiernym panelom. Ušľachtilo pochrómované, detailne vypracované lamely sa nachádzajú aj na otvore nárazníka na prívod vzduchu. Tento nápadný dizajnový prvok je znova uchytený pod držiakom evidenčného čísla vozidla v zadnej časti v nárazníku. Klasický nápis Maybach na prednej kapote, vzpriamená hviezda Mercedes a pozdĺžne nasadená, pochrómovaná ozdobná lišta v strede kapoty sú oslavou tradície. 

Exkluzívne dvojfarebné lakovanie a subtilne umiestnené emblémy značky

Ďalším podstatným identifikačným znakom je pre túto značku charakteristické dvojfarebné lakovanie v obsidiánovej čiernej metalíze a zirkónovej červenej metalíze s jemným pochrómovaným prúžkom, ktorý vytvára optickú deliacu čiaru. Veľké pochrómované plochy sa tiahnu nielen ponad otvory na prívod vzduchu a difúzor v prednej a zadnej časti, ale lemujú aj bočné okná s dynamicky prechádzajúcim pochrómovaným lemovaním s trojrozmerným vyhotovením. Aj stĺpiky B sú pochrómované a boli exkluzívne zušľachtené subtílnym vzorom emblému značky. Na stĺpiku D sa nachádza písmeno M označujúce značku Maybach.

 

Komentovanie je uzatvorené.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov