Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes EQS: Prvé zoznámenie

Nový člen rodiny Mercedes-EQ naživo nepôsobí až tak vyzývavo, no pod povrchom ukrýva špičkové technológie.

Naše prvé zoznámenie s elektrickou verziou triedy S sa konalo na pezinskom zámku Šimák a išlo zatiaľ iba o statickú prezentáciu. Napriek tomu sme sa však na živý kontakt s EQS tešili, pretože ide azda o najsofistikovanejší elektromobil, aký doposiaľ uzrel svetlo sveta.

Má bezkonkurenčne veľký dojazd, mimoriadne rýchle nabíjanie a technológie na najvyššej úrovni. Karoséria, ktorá na prvý pohľad pôsobí nenápadne je navrhnutá tak, aby bola nielen elegantná, ale aj funkčná. Veď EQS sa môže pochváliť najnižšou hodnotou odporu vzduchu medzi sériovo vyrábanými automobilmi – len 0,20 cd.

Kľučky dverí sú krásne zapustené v karosérii a vysunú sa v momente, keď sa vodič s kľúčom vo vrecku priblíži k autu. Ak je už pri dverách, tie sa dokonca samé otvoria. Ani o následné zatváranie dverí sa nemusí starať vodič. Mercedes dvere zatvorí automaticky po stlačení brzdového pedála. Zaujímavosťou je, že predná kapota EQS sa nebude dať vôbec otvoriť. Aj kvapalinu do ostrekovačov si majiteľ dolieva cez hrdlo nad ľavým predným kolesom.

EQS: Uragán inovácií!

Nový Mercedes EQS má karosériu typu liftback a aj vďaka nej sa pýši obrovským batožinovým priestorom – až 610 litrov. V interiéri sa zas nachádza 55-palcový Hyperscreen. Technológia, ktorú nemecký výrobca využíva po prvý raz v histórii. Trojica obrovských dotykových displejov pôsobí úchvatne a sme zvedaví ako bude fungovať v praxi.

Novinka ponúka batériu s kapacitou až 107,8 kWh, čo zaručí (aspoň na papieri) dojazd neuveriteľných 770 kilometrov na jedno nabitie. A aby toho nebolo málo, výrobca dáva záruku na batériu 10 rokov alebo 250-tisíc km. Aký má EQS výkon? Beštiálny! Elektromotory produkujú výkon 385 kilowattov a najvyšší krútiaci moment 858 Nm. Eklektický liftback je tak na 100-ke za 4,3 sekundy. A štartovacia cena? 113 970 eur.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov