Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najrýchlejšia Škoda Octavia RS – Po 10 rokoch je tu opäť

19. augusta 2011, prekonala Škoda rýchlostný rekord produkčných automobilov na slanom jazere Bonneville. Česi sa k tejto udalosti patrične vracajú a spomínajú na jej hlavnú rolu najrýchlejšej Škody.

366 km/h – túto rýchlosť dosiahla upravená Octavia RS počas úspešného pokusu o rekord na slanom jazere Bonneville. Je to skutočne pôsobivý výkon, najmä keď vezmeme do úvahy, že bol dosiahnutý pomocou  klasickej karosérie tvaru liftback, ktorý sa cíti ako ryba vo vode skôr v teple rodinného kruhu ako na šprintoch.

Karoséria však nie je jediná vec, ktorá má na oko k továrenským kusom najbližšie. Pod kapotou nájdeme  2-litrový motor TSI, ktorý je vo svete tuningu veľmi populárny. V tomto prípade sa o preplňovanie stará veľké turbodúchadlo Garrett, väčší medzichladič a samozrejme patrične naladený softvér ECU. Výsledok? Výkon asi 600 koní a schopnosť dosiahnuť skutočne vysoké rýchlosti.

Bez vhodnej prevodovky by to samozrejme nešlo. V tomto prípade je požičaná zo Superba GreenLine a osadená dlhšími prevodovými pomermi. Použil sa tu aj diferenciál s obmedzeným svorom a svetlá výška sa znížila až o 80 mm. Kľúčové sa ukázali aj pneumatiky Goodyear Eagle Dragway, ktoré vydržia jazdu pri tejto rýchlosti.

Vďaka tomu sa špeciálne pripravená Octavia RS ukázala byť rýchlejšia ako väčšina v tej dobe dostupných superšportov a dosiahnutá rýchlosť je dodnes pôsobivá. Možno sa to nezdá, ale toto je jeden z najpôsobivejších počinov v histórii značky. Nečudo, že sa výrobca rozhodol osláviť 10. výročie tejto udalosti uvedením rekordéra do perfektného stavu. Teraz auto pravdepodobne pôjde do múzea značky.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov