Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jaguar F-TYPE R-Dynamic Black: Až 450 koní!

Automobil Jaguar F-TYPE má ešte výraznejšie proporcie než kedykoľvek predtým. Nové prevedenie s názvom R-Dynamic Black vylepšuje vzhľad čistokrvného športového modelu Jaguar, no súčasne prináša bohatšiu výbavu, rovnako ako luxusnejší a prepracovanejší interiér.

Novinka vychádza zo štvorvalcovej motorizácie s výkonom 300 koní, respektíve z osemvalcového variantu naladeného na 450 koní vo výbave R-Dynamic Coupé a Convertible. Atraktívne čisté tvary modelu F-TYPE sú zvýraznené paketom Black Pack a dvadsaťpalcovými lesklo čiernymi diskami s piatimi dvojitými lúčmi. Tieto disky s označením „Style 5039“ nie sú dostupné pre žiadne iné prevedenie v celej ponuke.Dokonale ho dopĺňa jeden z troch ponúkaných metalických odtieňov farby karosérie: Santorini Black, Eiger Grey a Firenze Red.

Dvojmiestna kabína orientovaná na šoféra obklopuje posádku kvalitnými luxusnými materiálmi. Tenké športové sedadlá sú nastaviteľné v dvanástich smeroch a sú čalúnené kožou Windsor vo farebných variantoch Ebony s kontrastným prešívaním Light Oyster, alebo športovejšie ladenou kombináciou farby Mars s prešívaním Flame Red. Detaily ako napríklad prepracovaný vzor prešívania sedadiel a výplní dverí, patria medzi drobné úpravy, ktoré robia z F-TYPE výnimočné auto.

Interiér, rovnako ako vonkajšia karoséria, sa vyvinulo do rýdzejšieho vyjadrenia elegancie a výkonu tohto automobilu. Vďaka zvýšenému dôrazu na ďalšie zdokonalenie tradične prvotriedneho spracovania britských automobilov Jaguar a pridaniu drobných detailov pôsobí konečný výstup ešte luxusnejšie a športovejšie. Rovnaký dizajnový jazyk, aký použili návrhári pre vzor prešívania sedadiel, využili v embosovanej podobe na semišový poťah kaplnky prístrojového štítu obsahujúceho konfigurovateľný „Interactive Driver Display“ s uhlopriečkou 12,3 palca.

Medzi ďalšími úpravami treba tiež spomenúť matné hliníková pádla riadenia, semišové „stropnice“ vo farbe Ebony alebo podsvietené vnútorné prahy s nápisom Jaguar. „Nové modely F-TYPE R-Dynamic Black nám dali príležitosť decentne vylepšiť vzhľad vozidla vo vnútri aj zvonka a zároveň zdôrazniť ako luxusné, tak športové prvky jeho charakteru. Výsledkom je ešte osobitnejší design, či už zvolíte karosériu Coupé, alebo Convertible, respektíve štvorvalcový alebo osemvalcový motor,“ povedal dizajnový riaditeľ Jaguaru Julian Thomson.

Výkonné športovo ladené motory modelov F-TYPE R-Dynamic Black sú spojené s osemstupňovou automatickou prevodovkou Quickshift umožňujúcou tiež manuálne riadenie ako prostredníctvom voliča SportShift, tak pomocou pádiel pod volantom. Najvyšší výkon preplňovaného štvorvalcového motoru Ingenium s objemom 2,0 l je 300 koní, maximum krútiaceho momentu je dostupné už od 1500 ot./min. Tento agregát ponúka výnimočnú odozvu na plyn naprieč celým spektrom otáčok a dostupný je exkluzívne s pohonom zadných kolies.

Zároveň tiež prináša dynamiku očakávanú od Jaguaru F-TYPE, keď zvládne akceleráciu z nuly na 100 km/h len za 5,7 s a maximálna rýchlosť je stanovená na 250 km/h. Kompresorom preplňovaný vidlicový osemvalcový agregát s objemom 5,0 l (450 koní) vyvinuli tak, aby ponúkal ohromujúci výkon – vrchol krútiaceho momentu 580 Nm dosahuje od 2500 ot/min. Táto jednotka je dostupná s pohonom všetkých kolies a systémom Intelligent Driveline Dynamics, alebo pre pohon zadnej nápravy.

Súčasťou výbavy osemvalcových variantov je tiež elektronicky riadený zadný diferenciál, ktorý prináša optimálnu trakciu. Zrýchlenie z pokoja na stovku sa udeje len za 4,6 s, pričom najvyššie stanovený rýchlosť je 285 km/h. Pohonné jednotky s výkonom 300 a 450 koní sú k dispozícii tiež v kombinácii s ďalšími variantmi modelu F-TYPE, avšak pre skutočne výnimočné výkony za všetkých podmienok a na akomkoľvek druhu cesty je tu F-TYPE R. Ten je v ponuke exkluzívne s pohonom všetkých kolies a kompresorom preplňovaným vidlicovým osemvalcovým agregátom s parametrami 575 koní a 700 Nm.

Šprint z nuly na 100 km/h trvá len 3,7 s, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 300 km/h. F-TYPE R a modely P450 sú štandardne vybavené systémom „Jaguar Adaptive Dynamics“ a „Configurable Dynamics“. Vďaka elektronicky ovládaným adaptívnym tlmičom ponúka podvozok komfort pri nízkych rýchlostiach a ovládateľnosť pri akčnejšej jazde. Systém „Configurable Dynamics“ dáva šoférovi možnosť upraviť nastavenie tuhosti tlmičov, riadenia. odozvy plynu aj správanie prevodovky podľa vlastných preferencií.

Všetky varianty F-TYPE vybavené štvorvalcovým motorom (300 k) používajú dôsledne naladené pasívne tlmiče. Tie zaisťujú ovládateľnosť a jazdné vlastnosti, ktoré týmto modelom prepožičiavajú unikátny charakter. Zákazníci, ktorí zvolia akékoľvek prevedenie F-TYPE s osemvalcovým motorom, môžu využiť tiež funkciu „Quiet Start“: elektronicky ovládané klapky v zadnom tlmiči výfuku zostávajú uzavreté, dokiaľ vodič viac nepridá plyn, keď sa automaticky otvoria. Zvolením režimu „Dynamic“, alebo stlačením príslušného tlačidla ovládajúceho klapky výfuku môže byť táto funkcia deaktivovaná.

-jj-, zdroj a foto: Jaguar

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov