Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Coca-Cola na Slovensku prechádza na ekologické vozidlá. A nie je to elektrina!

Coca-Cola na Slovensku obmieňa vozový park. Ide ekologickou cestou a zvolila modely Škoda Octavia s pohonom na CNG. Problém však vidíme len v tom, že na Slovensku je veľmi biedna obslužnosť čerpacích staníc CNG.

Zástupcovia spoločnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko prevzali od spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko 20 nových automobilov Škoda Octavia G-Tec s pohonom CNG. Pre Coca-Cola HBC CZ/SK je totiž udržateľnosť ich aktivít kľúčová. Slávnostné odovzdávanie vozidiel prebehlo aj za účasti partnera spoločnosti SPP CNG, ktorá pre novú flotilu zabezpečuje pohonné hmoty.

Firemnú flotilu áut od výrobcu ŠKODA AUTO s pohonom CNG na Slovensku už tvorí sedem vozidiel ŠKODA SCALA a päť vozidiel VW Caddy Maxi TGI. V ďalších mesiacoch bude nasledovať postupná výmena všetkých vozidiel. Coca-Cola HBC Česko a Slovensko má na Slovensku až 150 zamestnancov, ktorí ich využívajú denne. Odovzdanie nových vozidiel je súčasťou celkovej obmeny vozového parku v Čechách a na Slovensku a zahŕňa až 300 vozidiel s pohonom CNG a niekoľko plug-in hybridov. Spaľovaním CNG nevznikajú takmer žiadne tuhé častice a produkuje sa menej škodlivých skleníkových plynov.

„Sme radi, že spoločnosť Coca-Cola HBC siahla po alternatívnych vozidlách s pohonom CNG, ktoré so sebou prinášajú ekologickú, ekonomicky výhodnú a bezpečnú dopravu. CNG je stlačený zemný plyn, ktorý je možné 100 % nahradiť obnoviteľným biometánom. Ekonomická úspora pri využití vozidiel s pohonom CNG je od 10 do 40 % oproti vozidlám na konvenčné palivá. Táto úspora spočíva nielen v dlhodobo priaznivej cene CNG, ktorá je nižšia ako cena benzínu alebo nafty, ale aj v nižšej spotrebe, nakoľko CNG má až 130 oktánov, a v jednoduchosti palivového systému, kde vozidlá na CNG nemajú DPF filtre, močovinu a rôzne iné podporné systémy. Vozidlo na CNG aj bez týchto podporných systémov dokáže plniť  prísne emisné normy. V súčasnosti je motoristom po celom Slovensku prístupných 16 verejných plniacich staníc, z toho SPP CNG, s.r.o., ako dcérska firma Slovenského plynárenského priemyslu, a. s., prevádzkuje 11 verejných samoobslužných CNG staníc, ktoré v dostatočnej miere pokrývajú potreby našich partnerov a zákazníkov,“ uviedol Peter Mozolák, konateľ spoločnosti SPP CNG.

Ambície spoločnosti Coca-Cola HBC smerom k udržateľnému podnikaniu potvrdzuje aj voľba čisto digitálneho reportingu a vyúčtovania nákladov. Spoločnosť tiež extrémne dbá na bezpečnosť svojich zamestnancov na cestách, preto sú všetky vozidlá vybavené aj najmodernejšími prvkami bezpečnosti, ako napr. sledovanie únavy vodiča, sledovanie mŕtveho uhla, line-assist, adaptívny tempomat, parkovacie senzory alebo bezdrôtový SmartLink. Všetky vozidlá sú navyše vybavené GPS trasovacím systémom, vďaka ktorému môže spoločnosť monitorovať ekologickú stopu jednotlivých vozidiel a navrhovať opatrenia smerujúce k väčšej efektivite jazdy.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov