Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW radu 4 Gran Coupé – Druhá generácia práve prichádza

Nové 4-dverové kupé vzbudí predstavivosť s výrazne upravenou dynamikou jazdy, ostrejšími tvarmi v duchu nového dizajnového jazyka značky BMW.

Po pôvodnom modeli BMW radu 4 Gran Coupé prichádza teraz druhá generácia modelu a rozširuje ponuku rodiny BMW radu 4. Komfortný prístup do zadnej časti, päť plnohodnotných sedadiel, veľké veko do variabilného batožinového priestoru. To všetko zaručuje, že nový model BMW radu 4 Gran Coupé si zachová svoje špeciálne schopnosti pri každodennom jazdení aj pri cestách na väčšie vzdialenosti.

 

V čase začiatku predaja v novembri 2021 bude v ponuke, okrem štyroch ďalších verzií, aj nový výkonný model BMW radu 4 Gran Coupé vytvorený v spolupráci s divíziou BMW M GmbH. Všetky verzie budú vznikať pomocou flexibilného výrobného procesu v závode spoločnosti BMW Group v Mníchove na rovnakej výrobnej linke ako plne elektrický model BMW i4 a modely BMW radu 3 Sedan a BMW radu 3 Touring.

Dizajn exteriéru vyjadruje nezávislý charakter nového modelu BMW radu 4 Gran Coupé. Na dĺžku meria 4 783 milimetrov, široký je 1 852 milimetrov a 1 442 milimetrov meria na výšku. Oproti predchodcovi je nový model o 143 milimetrov dlhší, o 27 milimetrov širší a o 53 milimetrov vyšší, zväčšil sa aj rozchod – na 1 595 milimetrov vpredu (+ 50 mm) a 1 623 milimetrov vzadu (+ 29 mm). Rázvor s hodnotou 2 856 milimetrov je o 46 milimetrov dlhší ako v prípade predchodcu a zároveň je to aj o 5 milimetrov viac, ako meria aktuálna verzia BMW radu 3 Sedan. BMW radu 4 Gran Coupé ponúka 470 litrov batožinového priestoru, pričom základný objem narástol o 39 litrov. Objem batožinového priestoru sa dá sklopením operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 zväčšiť až na maximálnych 1 290 litrov.

Nápadné obličky masky chladiča BMW klesajú v strede prednej časti hlboko dole a vyžarujú pocit sebavedomej prítomnosti. Úzke full-LED predné svetlomety dostali svetlovodivé vlákna v tvare U, ktoré slúžia ako denné svetlomety. Na požiadanie sa dodávajú aj Adaptívne LED svetlomety s technológiou BMW Laserlight vrátanie asistenta diaľkových svetiel BMW Selective Beam, ktorý zabraňuje oslepovaniu. Zadnej časti dominujú horizontálne línie. Vzhľad verzií M Sport, ako aj modelu od BMW M, dopĺňajú dynamické a na mieru vytvorené prvky. Na požiadanie sa dodáva balík doplnkov exteriéru M Carbon, v rámci prvkov BMW Accessory sa nachádzajú doplnky s označením M Performance Parts.

Tlačidlo Start/Stop sa nachádza na ovládacom paneli na stredovej konzole. Spoločnosť mu tam robia ovládač BMW Controller, tlačidlá Ovládača jazdného zážitku Driving Experience Control či elektro-mechanická parkovacia brzda spolu so špeciálnym voličom automatickej prevodovky. Zadná lavica ponúka sklápacie opierky hlavy ako aj možnosť umiestnenia až troch detských sedačiek. Súčasť štandardnej výbavy tvoria aj športové sedadlá a kožou obšitý športový volant. Dynamický štýl interiérov modelu BMW M440i xDrive Gran Coupé ako aj verzií vo výbave M Sport dopĺňa opierka na kolená na stredovej konzole. Radosť z jazdy a komfort potom zvýšia prvky ako vyhrievanie a odvetrávanie sedadiel, kožené čalúnenie Vernasca či paleta z ponuky BMW Individual, možnosť pokryť palubnú dosku materiálom Sensatec alebo kožou, balík M Sport Pro, rozmerné otváracie strešné okno, náladové osvetlenie či ozvučenie Harman Kardon Surround Sound System.

Model BMW M440i xDrive Gran Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 8,5 – 8,0 l/100 km WLTP) poháňa benzínový radový 6-valcový motor s výkonom 275 kW (374 k). V modeli BMW 430i Gran Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 7,6 – 6,8 l/100 km WLTP) sa prvý raz predstavuje nový 4-valcový benzínový motor s výkonom 180 kW (245 k) so zberným potrubím zabudovaným priamo do hlavy valov, čo prispieva k ďalšiemu znižovaniu emisií. Štvorvalcový benzínový motor vo verzii BMW 420i Gran Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 7,3 – 6,6 l/100 km WLTP) dodáva maximálny výkon 135 kW (184 k). A 4-valcový naftový motor s výkonom 140 kW (190 k) sa nachádza pod kapotou verzií BMW 420d Gran Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 5,4 – 4,8 l/100 km WLTP) a BMW 420d xDrive Gran Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 5,7 – 5,1 l/100 km WLTP). Vo verzii BMW M440i xDrive Gran Coupé a vo vozidlách s naftovými motormi prispieva k zvyšovaniu dynamicky a účinnosti aj mild hybridná technológia. Nový 48 V štartér-generátor dodáva extra výkon 8 kW (11 k), ktorý sa využíva pri prudkom zrýchľovaní či pri náhlom zvýšení rýchlosti. Na zvýšenie schopností rekuperácie ako aj na ukladanie energie získanej z brzdenia slúži ďalšia dodatočná batéria.

Všetky motory sa štandardne spájajú s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic. Avšak na požiadanie sa dodáva aj 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic Sport (štandard vo verzii BMW M440i xDrive Gran Coupé), ktorá prináša ostrejšiu dynamiku radenia, funkciu Sprint a radiace páčky na volante.

Športovým vlastnostiam nového modelu BMW radu 4 Gran Coupé prospieva aj nízko umiestnené ťažisko a rozloženie hmotnosti v pomere takmer 50 : 50. Karoséria verzie BMW 420d Gran Coupé dosahuje koeficient odporu vzduchu s hodnotou (cd) iba 0,26, čo predstavuje zníženie oproti predchodcovi o 0,02.

Nový model BMW radu 4 Gran Coupé sa štandardne dodáva so 17-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin. Súčasťou štandardnej výbavy verzie BMW M440i xDrive Gran Coupé sú 18-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin a elektronicky ovládaný plne variabilný samosvorný diferenciál M Sport na zadnej náprave. Na požiadanie sa dodáva aj pre verziu BMW 430i Gran Coupé a to v prípade, ak si záujemca zvolí odpruženie M Sport alebo odpruženie M.

Zdroj: BMW 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov