Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


DACIA DUSTER je neodmysliteľným pomocníkom horskej služby

Dacia Duster je v hojnom počte využívaná slovinskými, chorvátskymi a srbskými horskými záchrannými službami na prepravu techniky a poskytovanie pomoci v ťažko dostupných miestach

Od roku 2013 Dacia spolupracuje s tromi združeniami horských záchranárov v Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku. Záchranné tímy používajú Dustery, ktoré im umožňujú vykonávať záchranné misie v tvrdej prírode, na odľahlých miestach a prepravovať techniku, záchranné psy a osoby, ktoré potrebujú pomoc.

Dobrovoľníci horskej záchrany, ktorí riskujú svoje životy, aby pomohli iným, vysvetľujú, ako im Dacia Duster poskytuje cennú podporu, ktorú potrebujú pri výkone svojej práce.

Darko, chorvátsky záchranár už 25 rokov, vysvetľuje: „Dacie Duster sme používali posledných osem rokov. Sú to skutočne praktické vozidlá, pretože sa dajú jazdiť aj po mestských cestách a lesných cestách. “

Dustery sa používajú ako vozidlá rýchlej akcie, aby sa dostali na miesto nehody. Tímy prvej akcie, obvykle pozostávajúce z troch ľudí, prepravného vybavenia a v prípade potreby pátracích psov. Vďaka pohonu všetkých kolies, vysokej svetlej výške a ľahkej ovládateľnosti je Duster perfektne vhodný na prácu v zložitých lokalitách, drsných terénoch a extrémnych podmienkach.

Slovinské, chorvátske a srbské hory navštevuje vysoký počet ľudí po celý rok, najmä v letných mesiacoch. Združenia dobrovoľníkov, ktorí sú odborníkmi na horolezectvo, jaskyniarstvo, potápanie a horolezectvo, zabezpečujú trvalú a rýchlu reakciu na nehody po celý rok.

V Slovinsku 430 záchranných dobrovoľníkov vyšlo v roku 2020 na 485 nehôd, z ktorých jedna tretina zahŕňala stratené alebo uväznené osoby. 500 dobrovoľníkov v Srbsku vychádza do akcie približne 1 500-krát ročne. Dustery sa posledných osem rokov bez zlyhania používali každý deň na ťahanie prívesov plných záchrannej techniky a transport záchranárov a pátracích psov do najodľahlejších častí krajiny. V priebehu rokov sa Dustery používali na mnoho náročných ciest. V roku 2014 museli vozidlá niekoľko dní premávať v zaplavených oblastiach, kde čelili dažďu, blatu a sneženiu. V Chorvátsku je 700 dobrovoľných záchranárov je  povolaných do akcie asi 7 000 krát ročne. Prírodné katastrofy vrátane povodní, zemetrasení, búrok a snehových lavín tvoria 15 percent ich činnosti.

V decembri 2020 zničilo chorvátske mesto Petrinja zemetrasenie. Vodiči Dusterov boli prví na mieste. Vďaka rýchlej reakcii záchranárskych tímov sa im podarilo zachrániť ženu uväznenú pod troskami. “S Dusterom sa môžeme dostať na miesto nehody skutočne rýchlo a poskytnúť prvú pomoc,” uviedol dlhoročný chorvátsky záchranár Darko. Aj v náročných poveternostných a jazdných podmienkach poskytuje Dacia Duster spoľahlivosť a schopnosti v teréne, aby podporila týchto hrdinov hôr pri záchrane životov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov