Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota: Mobilná klinika na vodík

Ako základ pre mobilnú kliniku slúži minibus Coaster.

Nemocnica Červeného kríža v japonskom Kumamote a Toyota Motor Corporation začnú do leta spoločne testovať prvú mobilnú kliniku poháňanú vodíkovými palivovými článkami. Testy majú potvrdiť efektívne využitie komerčného vozidla na vodík v oblasti zdravotníctva.

Vozidlo s nezávislým zdrojom elektrickej energie by malo slúžiť napríklad v dobe prírodných katastrôf ale aj na bežnú prácu zdravotníkov v teréne. Jeho prínosom má byť zníženie emisií CO2, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie. Japonsko sa v posledných rokoch potýka s častejším výskytom tajfúnu, cestných dažďov, a ďalších prírodných katastrôf, ktoré doprevádzajú výpadky elektriny v domácnostiach a evakuačných centrách. Tieto udalosti zároveň zvyšujú potrebu lekárskych služieb v postihnutých oblastiach.

Ako základ pre mobilnú kliniku slúži minibus Coaster so zdrojom energie využívajúcim systém palivových článkov z modelu Toyota Mirai. Na ceste vykazuje vynikajúce ekologické vlastnosti bez emisií CO2 s nízkou hlučnosťou a vibráciami. Mobilná klinika môže slúžiť tiež ako stanica na testovanie koronavírusu Covid-19. Vďaka niekoľkým napájacím zásuvkám 100 VAC, ktoré sú umiestnené nielen vo vnútri vozidla, ale tiež mimo kabínu, je auto schopné dodávať elektrinu do rôznych elektrických produktov.

Je tiež vybavené externým systémom jednosmerného elektrického napájania, ktorý poskytuje vysoké výkonné a veľkokapacitné napájanie o maximálnom výkone 9 kW. Vo vnútri vozidlo využíva klimatizáciu s filtráciou vzduchu prostredníctvom HEPA filtra. Okrem núdzovej prepravy pacientov Toyota aj zástupcovia nemocnice veria, že mobilná klinika má potenciál pre širokú škálu aplikácií v oblasti zdravotnej starostlivosti, vrátane dodávok elektriny do autobusov na darovanie krvi a vozidiel na lekárske prehliadky respektíve testovacích staníc na prítomnosť koronavírusu.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov