Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai Staria: Univerzálny minivan

Hyundai Staria bude vzorom pre budúce vozidlá PBV (Purpose Built Vehicle).

Spoločnosť Hyundai predstavila v digitálnej svetovej premiére nový modelový rad viacúčelových vozidiel MPV s označením Staria. Juhokórejská automobilka plánuje v blízkej budúcnosti výrobu týchto špecializovaných a ekologických vozidiel s futuristickým dizajnom.

Staria bude vzorom pre budúce vozidlá PBV (Purpose Built Vehicle), vyvíjané na špecifické účely značky Hyundai. Debut modelu Staria predstavuje ďalší krok v transformácii spoločnosti Hyundai Motor na poskytovateľa chytrých riešení pre mobilitu. Model Staria, ktorého design vznikal systémom „zvnútra von“, je výsledkom novej tvorivej metódy značky Hyundai Motor, ktorá kladie dôraz na priestrannosť interiéru a jeho využiteľnosť. Staria by mala byť aj na slovenskom trhu k dispozícii v dvoch základných verziách Staria a Staria Premium.

Zatiaľ čo úžitková verzia ponúkne konfigurácie s tromi či šiestimi miestami na sedenie, variant pre prevoz pasažierov ponúkne deväť, či – v prípade luxusného modelu Premium – dokonca sedem miest na sedenie. Vrcholný model posúva mobilitu na ešte vyššiu úroveň rozšírenú výbavou, ktorá spolu s exkluzívnymi materiálmi a povrchovými úpravami vytvára pre cestujúcich skutočne luxusnú atmosféru. Predaj modelu Staria bude na vybraných trhoch zahájený v druhej polovici roku 2021. Elegantný exteriér modelu Staria pripomína aerodynamické tvary kozmickej lode a je definovaný ladnými krivkami, ktoré siahajú od prednej k zadnej časti.

Inšpiráciou bol pre neho návrh pohľadu z vesmíru na oblúk svetla, ktorý obklopuje horizont Zeme pri východe Slnka. Predná časť modelu Staria zdobí horizontálne svetlá pre denné svietenie, ktoré spolu s obrysovými svetlami zaberajú celú šírku vozidla. Tento celok dopĺňa odvážna a široká maska chladiča s jedinečnou mriežkou. Čistú siluetu vozidla umocňuje tiež dvojice nízko uložených svetlometov. Hyundai používa pri všetkých častiach rovnakú farbu karosérie, čím umocňuje moderný a čistý štýl vozidla. Model Staria Premium má exkluzívne pre túto verziu dodávanú chromovanou povrchovou úpravu v odtieni mosadze.

Okrem loga Hyundai na prednej časti je spomínaná úprava využitá rovnako na maske chladiča, rámčekoch svetlometov, prednom a zadnom nárazníku, kolesách, vonkajších spätných zrkadlách a kľučkách dverí. Tým je umocnený prémiový a moderný design vozidla. Dolu pretiahnuté, panoramatické bočné okná zlepšujú celkový výhľad z vozidla a vytvárajú pocit otvorenosti. Tento pocit väčšieho priestoru, inšpirovaný tradičným kórejským architektonickým štýlom hanok, umožňuje cestujúcim vnímať prepojenie medzi vnútorným priestorom a vonkajším prostredím. Tento designový motív sa opakuje na zadnej časti so širokým oknom obklopeným predĺženými vertikálnymi zadnými svetlami.

Modelový rad Staria je k dispozícii s karosériou v následujúcej palete ôsmich farieb: Abyss Black Pearl, Creamy White, Graphite Gray Metallic, Moonlight Blue Pearl, Shimmering Silver Metallic, Dynamic Yellow, Olivine Gray Metallic a Gaia Brown Pearl. Interiér modelu Staria sa vyznačuje jednoduchým usporiadaním so zameraním na praktickosť pre šoféra a komfort pre cestujúcich, ale súčasne zostáva verný pôvodnej koncepcii MPV. Interiér, inšpirovaný výletnými loďami, s inovatívnym usporiadaním designu, obklopí cestujúcich otvorenou a jedinečnou atmosférou. Dolu pretiahnuté, panoramatické okná vytvárajú vzdušné prostredie. Sedadlá vodiča a spolujazdca ponúkajú pocit priestoru a komfortu.

Jednoduché usporiadanie interiéru modelu Staria sa z hľadiska funkcie zameriava len na to najdôležitejšie s cieľom poskytovať cestujúcim ešte viac priestoru a variability. Spolujazdec vpredu má k dispozícii ešte viac priestoru pre nohy vďaka úprave časti prístrojovej dosky so zatvárateľnou schránkou. Prístrojová doska, zameraná na šoféra, má futuristický high-tech vzhľad. K tomu prispieva okrem iného aj vyspelý 10,25-palcový predný displej, stredová konzola s dotykovým-n m ovládaním a tlačítkový elektronický volič prevodovky. Digitálny panel prístrojov je umiestnený v hornej časti prístrojovej dosky a ponecháva šoférovi ničím nerušený výhľad z vozidla. Odkladacie priestory sú dostupné v hornom oddiele stropnej konzoly, v spodnej zóne prístrojové dosky a v hornej a spodnej časti stredovej konzoly.

Vodič a jeho spolucestujúci majú tiež prístup ku stredovej konzole s držiakmi nápojov, vstupmi USB a dodatočnými odkladacími priestormi. Model Staria Premium ponúka tiež ďalšie prvky vnútornej výbavy, ktoré zásadným spôsobom mení zážitky z cestovania. Sedemmiestna verzia Premium zahŕňa prémiové relaxačné sedadlá v druhej rade s elektricky nastaviteľným sklonom operadla. Tieto sedadlá sú navyše pozdĺžne nastaviteľné pre jednoduché nastupovanie alebo maximalizáciu batožinového priestoru. Vďaka usporiadaniu priestorného interiéru modelu Staria môžu v tretej rade pohodlne, s dostatkom priestoru, sedieť dospelé osoby, a to aj v prípade, že sú sedadlá druhej rady sklopené do relaxačnej polohy.

Interiér modelu Staria sa dodáva v dvojfarebných kombináciách: čierna, čierna a béžová, čierna a modrá. Verzia Premium ponúka ďalšie varianty interiéru v odtieňoch šedá a hnedá, resp. šedá a svetle šedá. Všetky varianty modelu Staria vďačia za svoje inovatívne využitie vnútorného priestoru tiež vonkajším rozmerom daným celkovou dĺžkou karosérie MPV 5253 mm, šírkou 1997 mm a rázvorom náprav 3273 mm. Vonkajšia výška modelu Staria je 1990 mm (2000 mm pre úžitkovú verziu) bola optimalizovaná pre ľahké nastupovanie a vystupovanie cestujúcich a umožňuje priemernému školákovi vzpriamený postoj a jednoduchý pohyb vo vnútri vozidla. Veľkosť nákladového, resp. batožinového priestoru závisí na konfigurácii sedadiel.

Zákazníci si môžu objednávať novo vylepšený vznetový motor buď so šesťstupňovou mechanickou prevodovkou, alebo s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Turbodiesel poskytuje najvyšší výkon 177 k a maximálny krútiaci moment 431 Nm. Vzduchom chladené turbodmýchadlo pracuje s vysokou účinností, okrem iného aj vďaka zdokonaleným vlastnostiam obehových kolies kompresoru a turbíny. Tým sa podarilo zvýšiť priebeh krútiaceho momentu v nízkych otáčkach. Hyundai optimalizoval u všetkých variant pohonu hlučnosť a vibrácie. Súčasne tiež zlepšila charakteristiku riadenia pri využívaní vysokého krútiaceho momentu, a spolu s tým aj zrýchlenie. Zdokonalenia sa dočkali tiež ventily priameho ovládania riadenia, ktoré zvyšujú účinnosť hydraulického systému, a tým aj celej prevodovky.

Nový model Staria poskytuje cestujúcim najvyššiu úroveň bezpečnosti. Výbava môže zahŕňať až šesť airbagov a všetky sedadlá disponujú trojbodovými bezpečnostnými pásmi a opierkami hlavy. Nad bezpečnosťou ďalej bdejú chytré funkcie, akými sú autonómne núdzové brzdenie FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) a aktívne sledovanie mŕtveho uhla BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Staria okrem toho ponúka tiež ďalšie bezpečnostné prvky. WM-SBR (Wireless Module Seat Belt Reminder) je prvým systémom pre upozorňovanie na nepripnutý bezpečnostný pás na svete, ktorý používa technológiu pre bezdrôtovú komunikáciu. Cestujúci môžu vďaka tomu súčasne využívať výhody upozorňovania na nepripnutý bezpečnostný pás a možnosť meniť vo veľkom rozsahu polohu sedadla v pozdĺžnom smere.

V situácii, keď sa cestujúci snažia otvoriť elektricky ovládané posuvné bočné dvere, zatiaľ čo zozadu sa približuje iné vozidlo, zabráni otvoreniu dverí asistent pre bezpečné vystupovanie SEA (Safe Exit Assist). Upozorňovanie na cestujúcich vzadu ROA (Rear Occupant Alert), ponúkané na vybraných trhoch, detekuje pomocou radarového senzoru pohyb na zadných sedadlách a po vystúpení z vozidla upozorní šoféra, že sa vzadu nachádza cestujúci. Model Staria je vybavený tiež chytrým informačným a zábavným systémom Hyundai a širokouhlou kamerou, vďaka ktorej môže šofér a spolujazdec vpredu sledovať na displeji cestujúcich na zadných sedadlách. Rodiny môžu pomocou tejto funkcie komfortne dozerať na deti a domácich maznáčikov, ale táto funkcia bude prínosom aj pre firmy, napríklad u služby zdieľaných jázd.

-jj-, zdroj a foto: Hyundai

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov