Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Skončí automobilka Porsche na burze?

Nemecký koncern Volkswagen uvažuje o uvedení automobilky Porsche na burzu s cieľom získať financie potrebné na investície do softvéru a do vývoja elektrických áut.

Uviedol to zdroj oboznámený s úvahami vo Volkswagene. “Tieto úvahy tu sú,” povedal zdroj pre agentúru Reuters. Upozornil však, a prízvukujeme to aj my, že ide len o úvahy, nie o overené informácie, a uvedenie na burzu sa tento rok očakávať s istotou nedá. Ako prvý o úvahách Volkswagenu informoval mesačník Manager Magazin, v dôsledku čoho akcie automobilky VW vzrástli o 5,7 %. Podľa mesačníka by VW mohol uviesť na burzu až 25% podiel Porsche, ktorého hodnota sa odhaduje na 20 až 25 miliárd eur. Volkswagen sa k informáciám nevyjadril. Firma však čelí tvrdej konkurencii pri vývoji elektrických a autonómnych vozidiel.
Každopádne, vyslovene špekulácie o uvedení Porsche na burzu nie sú vôbec nové. Ešte v roku 2018 finančný riaditeľ Porsche Lutz Meschke ohlásil, že divízia by ako samostatná kótovaná firma mohla mať hodnotu okolo 70 miliárd eur. Vyjadril sa aj na základe informácií z konkurencie, kedy Ferrari a Aston Martin uvedením akcií na burzu značne vyťažili.

Porsche do r. 2030 chce predávať viac ako 80 % elektromobilov

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov