Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Golf R: Najvýkonnejší v histórii

Nemecká automobilka Volkswagen potešila priaznivcov športovej jazdy, keď predstavila Golf R. Design novinky odkazuje na aktuálne tvaroslovie a model logicky vychádza z klasickej verzii.

Na novom vozidle sú pridané športové prvky ako spojlery a prítlačné krídla. Interiér pôsobí športovým dojmom, ktorý umocňujú hlavne sedadlá. V každom prípade sa však môžete tešiť na historicky najvýkonnejší Golf R. Nový model má ešte vyššiu úroveň výkonu, jazdnej dynamiky, hospodárnosti, konektivity a digitalizácie. Práve to sú hlavné znaky nového modelu Golf R v úlohe dynamickej vlajkovej lodi ôsmej generácie Golfu.

Zvláštnu pozornosť si v prípade nového modelu Golf R zaslúži tiež inovatívny pohon všetkých kolies so selektívnym rozdeľovaním krútiace momentu medzi kolesami zadnej nápravy. Riadenie pohonu všetkých kolies má na starosti systém regulácie jazdnej dynamiky, ktorý sieťovo prepája tiež ďalšie podvozkové systémy vrátane elektronickej uzávierky predného diferenciálu (XDS) a adaptívnej regulácie podvozku DCC.

Novinka nemeckého koncernu má oproti klasickému golfu upravenú masku so spojlermi a vzadu potom výrazné prítlačné krídlo a napríklad športový výfuk Akrapovič. Čerstvý Golf R ponúka vďaka tomu optimálnu trakciu, precízne a neutrálne jazdné vlastnosti a najvyššiu mieru agility. Cieľom vývoja bolo maximálne potešenie z jazdy na špičkovej úrovni. Zdrojom potrebnej hnacej síly je preplňovaný štvorvalec 2,0 litra, najvýkonnejší člen radu motorov EA 888, ktorý sa dodáva pre nový Golf.

Technicky vyspelá jednotka s priamym vstrekovaním paliva sa vyznačuje okrem iného inovatívnymi konštrukčnými riešeniami. Ich príkladom je kvapalinou chladený prívod výfukových plynov k turbodmýchadlu, integrovaný do hlavy valcov, alebo variabilné časovanie sacích aj výfukových ventilov. Atraktívna novinka má 320 koní a z pokoja na stovku dokáže akcelerovať len za 4,7 sekundy.

-jj-, zdroj a foto: Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov