Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: Renault Captur TCe 100 Intens – Miláčik

Renault Captur sa pýši nefalšovanými prvkami mestských crossoverov, no zároveň pôsobí mierumilovne.

Páčia sa mi autá s nábojom – autá s veľkými tlamami, ostrými hranami, výrazom, ktorý neraz až naháňa strach, autá s výfukom, ktorý pľuje, praská, strieľa… No zároveň sú pre mňa nesmiernym osviežením a uvoľnením také autá, akým je napríklad nový Renault Captur – pekný, milý a mierumilovný. Pritom však ani v najmenšom na mňa nepôsobí zženštilo. Má všetky atribúty, ktoré crossover musí mať – „nadýchané“ blatníky, ochranné plasty dverí a blatníkov, náduchy bŕzd v prednom nárazníku, imitáciu odvetrania motorového priestoru na blatníkoch, dokonca aj výfuk, no v prvom rade poriadny pevný postoj na ceste. Rozumejte to tak, že pri pohľade spredu a zozadu má kolesá pekne rozostúpené a karoséria je dole široká, hore zasa naopak zúžená. K dizajnovo zaujímavým prvkom patria predné svetlomety LED Pure Vision Performance s podpisom denných svetiel v tvare C a tiež zadné skupinové svetlá v tvare C a s 3D podpisom. Oba prislúchajú k výbave Intens. Podobne by som sa mohol zmieniť o už spomínaných náduchoch na brzdy s pochrómovanými intarziami, imitácii odvetrania motorového priestoru… Keď sa chcete odlíšiť od ostatných majiteľov Capturu, môžete si ten svoj personalizovať rôznymi farebnými kombináciami karosérie a strechy. Strecha môže byť čierna, biela, sivá alebo oranžová. Môžete si ho personalizovať aj kolesami, farbou interiéru a samozrejme prvkami doplnkovej výbavy, ale aj balíkmi výbav.

Mimochodom, spomínané svetlá LED Pure Vision Performance majú skvelý dosvit a osobne si myslím, že výborne funguje aj funkcia automatického prepínania medzi stretávacími a diaľkovými svetlami. Protiidúci vodiči si to však evidentne nemysleli. U nás si totiž ľudia zvykli na to, že keď kdesi v diaľke zbadajú nejaké auto, tak okamžite vypínajú diaľkové svetlá a zároveň to vyžadujú aj od protiidúceho vodiča. Keď tak neurobí, tak na neho začnú vyblikávať ostošesť. A takto to na Slovensku funguje bez ohľadu na to, či sa vodiči navzájom reálne oslepujú alebo nie. Renault by vypol diaľkové svetlá až vtedy, keď sa protiidúce auto dostane bližšie a reálne začne oslepovať jeho vodiča. Ten už však dávno predtým vyblikával ako divý. Renault, samozrejme, okamžite vypol diaľkové, lenže len čo protiidúci vodič prestal blikať či svietiť diaľkovými, dal späť zasa diaľkové. Po dlhej rovinke sa toto opakovalo niekoľkokrát, chudák Renault zrejme nechápal, ako je možné, že auto pred ním skáče – raz je blízko, potom zasa ďaleko. Pochváliť musím aj rýchle spätné prepínanie svetiel zo stretávacích na diaľkové. Renault tak urobí hneď, ako miniete protiidúce auto.

 

S oranžovým podtónom

Prístrojová doska je prakticky identická s prístrojovkou Clia, z ktorého som bol nadšený. Líši sa len stredovými výduchmi, lištou medzi nimi, obložením pred spolujazdcom, lemovaním vysunutej konzoly prevodovej páky, plus v Capture je celá prístrojová doska posadená trochu vyššie. Už v základe lahodí oku, no v testovanom exemplári bol vyšperkovaný ešte balíkom Ambiance v oranžovej farbe. Ozdobný pruh prístrojovej dosky, dekor vysunutej stredovej konzoly, lakťové opierky vo dverách a časť čalúnenia sedadiel boli vo farbe oranžová Safran. Veľmi sa mi páči klimatizácia, pretože je dizajnovo nápadito a pekne stvárnená, má jednoduché a „úderné“ ovládanie. Mám však dve pripomienky. Prvú, že režimy rozvodu temperovaného vzduchu otáčaním ovládača nejdú kolom dokola. To znamená, že keď sa dostanete na koniec ponuky a chcete iný rozvod, tak môžete ovládačom otáčať donekonečna a nič… Musíte zmeniť smer otáčania. To je však v podstate iba maličkosť. Za zásadný problém považujem, že sa temperovaný vzduch nedá nasmerovať na všetky tri zóny – čelné sklo, telo a nohy – súčasne. Musíte si vybrať niektorú z kombinácií – čelné sklo, telo, nohy, resp. čelné sklo a telo alebo čelné sklo a nohy.

Trochu vyššie

Ako je to v crossoveroch obvyklé, aj v Capture sa sedí trochu vyššie, a platí to aj pre najnižšiu polohu sedadla. Posed za volantom je však veľmi príjemný a dobre mi sadli aj sedadlá. Sú dostatočne veľké a dobre tvarované. Captur má dobre riešené odkladacie priestory. Najradšej som využíval poličku pred prevodovou pákou. Rovnako ako v Cliu, aj tu je veľká a má vysoké steny, takže odtiaľ nevypadávajú veci ani pri razantnej jazde. Jej dno zabezpečuje indukčné nabíjanie smartfónu. Nechýbajú dva USB, jeden AUX a jeden 12-voltový konektor. Do výplní dverí vmestíte 1,5-litrovú fľašu, pod lakťovou opierkou je hlboká schránka, ale malého pôdorysu. Namiesto klasického odkladacieho priestoru pred spolujazdcom je zásuvka. Vďaka tomu ľahko nájdete aj veci celkom vzadu. Po bokoch zásuvky sú malé poličky na drobnosti – na jednu som si odkladal slnečné okuliare. Dominantou prístrojovej dosky je stredový dotykový displej multimediálneho systému. Testovaný model mal menšiu z dvojice alternatív – 7-palcový displej. Aj ten však má rovnako vysokú citlivosť, rýchle reakcie a krásne vykreslenie detailov ako väčší 9,3-palcový displej. Aj ten je kompatibilný s AndroidAuto a Apple CarPlay.

Prevodová páka je na vysunutej konzole, ktorá ju priam vkladá do vašej pravej ruky. 

Pasažieri či batožina?

Pozornosť si zaslúži aj priestor vzadu, zadná lavica je totiž posuvná. Sedák je síce jednodielny, no operadlá sú delené v pomere 1/3:2/3. Aj pasažieri vzadu majú k dispozícii dva USB a jeden 12 V konektor. Chválim nielen samostatné osvetlenie priestoru pre zadných pasažierov a čítacie lampičky, ale aj rozumné rozmiestnenie svetiel uprostred kabíny. Pasažieri si tak netienia sami sebe. Batožinový priestor má kubický, dobre využiteľný tvar, dvojité dno a pod dnom ešte priestor na rezervu.

 

Prvý zo siedmich

Keď uvažujete o kúpe Capturu, máte na výber dva benzínové a jeden dieselový motor, no kombináciou výkonových verzií a prevodoviek sa dostanete k siedmim alternatívam. My sme na prvý redakčný test zvolili najľudovejšiu alternatívu – základný benzínový motor s manuálnou prevodovkou. Musím povedať, že ani litrový trojvalec vyladený na 74 kW (100 k) a 160 Nm sa v Capture nestratí. Ako žiaden trojvalec, ani on nemá rád veľmi nízke otáčky a svoju nevôľu dáva najavo dunením a vibráciami. Tri valce som dokonca cítil aj na spojke pri rozbiehaní sa z miesta. Dostaňte ho však do správnych otáčok a on sa vám za to odvďačí niekoľkými spôsobmi. Kultivovaným chodom, pekným zvukom, dynamickým prejavom, nízkou spotrebou a v konečnom dôsledku aj dlhšou životnosťou. Mimochodom, už spoza 2 000 ot.min-1 zatiahne veľmi presvedčivo a keď mu podržíte uzdu, tak potiahne až takmer ku 6 500. Až k tejto hranici výrazne nepoľaví, iba celkom na konci veľmi mierne – skoro by som povedal, že až nebadane.

V súvislosti s motorom musím zdôrazniť ešte jednu vec, ktorú pokladám z pohľadu cieľového zákazníka za kľúčovú. Tých vecí je vlastne niekoľko, ja vypichnem len dve – obe vedú k jedinej veci, k životnosti motora. V prvom rade to, že motor má nepriame vstrekovanie – z rôznych dôvodov mnohými nemoderné až zatracované nepriame vstrekovanie. Ibaže vy, na rozdiel od tých, ktorí majú priame vstrekovanie benzínu, nikdy nebudete mať problémy s nadmerným usadzovaním sadzí v sacom trakte a na sacích ventiloch. Benzín vstrekovaný do sacieho potrubia ich totiž zmyje. V druhom rade to, že rozvod zabezpečuje reťaz, nie remeň. Hoci ide o článkovú ozubenú reťaz, nie valčekovú, aj tak je hlučnejšia ako remeň. Zato však má dlhšiu životnosť, a to sa pri trojvalcových motoroch môže ukázať ako rozhodujúca vlastnosť, najmä keď sú v rukách takých ľudí, ktorí nemajú cit pre motor a často ho podtáčajú. Tieto dve veci sú kľúčové pre dosiahnutie dlhej životnosti a nízkych servisných nákladov. A pre cieľového zákazníka, ktorý z finančného hľadiska evidentne nemá na ružiach ustlané, a preto si kupuje základnú motorizáciu, je to zvlášť dôležité. Len treba dodržiavať výmenný interval oleja a filtra. Osobne odporúčam v závislosti od charakteru prevádzky kratšie intervaly, než stanovuje výrobca.

 

Pekne poruke

Prevodovka má iba päť stupňov a tomu zodpovedajú aj dlhšie odstupy medzi nimi. Neznamená to však, že si neviete nájsť správny prevodový stupeň pre nejakú rýchlosť. Treba mať na pamäti, že sa motor bude lepšie cítiť v okolí 2 000 ot.min-1, dokonca aj mierne nad nimi, než v okolí 1 500. Mimochodom, v stovke točí motor na piaty prevodový stupeň 2 500 otáčok. Samotná prevodová páka je na vysunutej konzole, ktorá ju priam vkladá do vašej pravej ruky. Páka je preto vysoko, pekne poruke a aj jej chod je príjemný. Nie je mechanicky tak presne definovaný ako napríklad v Honde, Mazde či vozidlách skupiny VW, no ide pekne. Cítite, kedy zapadajú jednotlivé prevodové stupne. Na potlačenie vibrácie trojvalcových motorov konštruktéri používajú relatívne väčšie zotrvačníky a Renault nie je výnimkou. Pri dynamickej jazde, keď radíte rýchlejšie a nad púšťaním spojky do záberu príliš nerozmýšľate, preto môže zotrvačník seknúť celým autom. To je jav prakticky všetkých trojvalcov, otázne je iba to, do akej miery je to v danom aute vypuklé. V prípade Capturu sa s tým dá žiť bez toho, aby ste z toho mali mindráky. Viac ma trápil štart-stop systém, pretože pracoval veľmi pomaly. Neraz sa mi stalo, že som vyšliapol spojku, zaradil jednotku a chcel sa pohnúť, ale motor ešte nebol naštartovaný, takže sa celý proces zastavil a bolo treba opäť vyšliapnuť spojku a čakať. Ešteže sa systém dá vypnúť, a to priamo tlačidlom na klaviatúre pod dotykovým displejom. Dodávam, že hnacia sila motora sa prenáša na predné kolesá, o štvorkolke môžete akurát tak snívať. Tú nebude mať ani plug-in hybridná verzia, ktorá príde na trh ešte v priebehu tohto roka. Captur je mestský crossover, nikto nepočíta s tým, že by mal zdolávať náročný terén. Poľnej cesty sa však rozhodne nemusíte báť – so svetlou výškou 174 mm ju Captur hravo zvládne aj bez štvorkolky.

Má príjemne mäkký podvozok a za to dávam Renaultu veľký palec hore.

Príjemne mäkký

Crossovery a SUV majú zvyčajne pevnejšie naladený podvozok, pretože ľudia s nimi chcú jazdiť ako s hot hatchmi. Captur je iný. Má príjemne mäkký podvozok a za to dávam Renaultu veľký palec hore. Dobre tlmí prenos nerovností a rázov do karosérie, je dobre odhlučnený a dobre filtruje pohyby karosérie. Pritom však nie je veľmi plavný a nevyklopí vás v prvej rýchlejšie seknutej zákrute. Nesedia mu iba prudké zmeny smeru hneď za sebou. Osobne však preferujem komfort pred takýmto neurotickým trhaním volantom. Priznám sa však, že ma poriadne prekvapilo, že v testovanom exemplári občas na nerovnostiach pukala prístrojová doska. Chcem veriť tomu, že to bolo tým, že šlo o niektorý z prvých výrobných kusov. Jazdu spríjemňuje niekoľko asistenčných systémov. Určite by som vyzdvihol predkolízny systém s autonómnym brzdením, ktorý je dnes už povinnou výbavou, čítanie dopravných značiek a 360-stupňový kamerový systém so štyrmi kamerami. V noci je síce obraz zošumený, no vždy lepšie ako nič. Vo výbave nechýbalo vyhrievanie sedadiel a volantu, ovládanie rádia pod volantom, tempomat či bezkľúčový systém.

Nový Renault Captur si ma získal dizajnom exteriéru aj interiéru, posedom za volantom, vynikajúcou polohou prevodovej páky, posuvnou lavicou vzadu, ale v prvom rade príjemným mäkkým podvozkom. Páči sa mi aj to, že motor nie je technologicky vyšpičkovaný. Nuž a šľahačkou na torte je jeho priaznivá cena.

 

Stručne

Čo treba uznať
  • Príjemný mäkký podvozok.
Čo nám chýbalo
  • Nastavenie klimatizácie na všetky tri zóny naraz.
Čo nás prekvapilo
  • Posuvná zadná lavica.

 

 

Základné technické parametre

  Renault Captur TCe 100 Intens Peugeot 2008 1,2 PureTech 100 k BVM6 Allure Ford Puma EcoBoost 125 k M6° First Edition Plus
Cena základ/verzia/test [€] 13 400/15 500/17 170 15 490/17 390/– 18 690/19 990/–
Záruka 5 rokov alebo 100 000 km 4 roky alebo 60 000 km 5 rokov alebo 120 000 km
Motor [typ/valce/ventily] preplňovaný zážihový R3/12V preplňovaný zážihový R3/12V preplňovaný zážihový R3/12V
Objem valcov [cm3] 999 1 199 999
Max. výkon [kW (k)/ot.min-1] 74 (100)/5 000 74 (100)/5 500 92 (125)/6 000
Max. krútiaci moment [Nm/ot.min-1] 160/2 750 205/1 750 170/1 500 – 4 500
Zrýchlenie 0 – 100 km/h [s] 13,3 10,9 10,0
Max. rýchlosť [km/h] 184 185 191
Spotreba WLTP kombinovaná [l/100 km] 5,1 – 5,2 NEDC: 4,6 5,7 – 6,2
Test AM [l/100km] 5,5
Emisie CO2 [g/km] 116 – 119 NEDC: 105 131 – 141
Dĺžka/šírka/výška [mm] 4 227/1 797/1 576 4 300/1 815/1 550 4 186/1 805/1 537
Rázvor osí náprav [mm] 2 639 2 605 2 588
Prevádzková hmotnosť/užitočné zaťaženie [kg] 1 331/420 od 1 263/do 447 od 1 205/do 555
  Bluetooth – áno

Wi-fi – áno

AUX/USB – áno/áno

Zrkadlenie – áno

Uhlopriečka: 7,0

Batožinový priestor: 404 – 536 dm3

Čas na kolo: nemerali sme

Bluetooth – áno

Wi-fi – áno

AUX/USB – nie/áno

Zrkadlenie – áno

Uhlopriečka: 7 alebo 10

Batožinový priestor: 405 dm3

Čas na kolo: nemerali sme

 

Bluetooth – áno

Wi-fi – áno

AUX/USB – nie/áno

Zrkadlenie – áno

Uhlopriečka: 8

Batožinový priestor: 456 dm3

Čas na kolo: nemerali sme

 

 

Renault Captur a konkurenti

Renault Captur  
Plusy Mínusy
–          všetky podstatné funkcie ovládate priamo

–          posuvné zadné sedadlá

–          výborná (zvýšená) poloha prevodovej páky

–          príjemne mäkký podvozok

–          klimatizáciu si neviete nasmerovať na všetky tri zóny súčasne.

–          iba dva stupne výbavy – Zen a Intens

–          nízke užitočné zaťaženie

 

 

Peugeot 2008  
Plusy Mínusy
–          v ponuke je aj pôsobivý 3D prístrojový štít

–          extrémna tuhosť karosérie

–          skvelé motory 1,2 PureTech

–          systém Grip Control na jazdu v teréne s režimami Sneh, Blato a Piesok

–          vynikajúca 8-stupňová automatická prevodovka

–          vysoký stupeň vnímanej kvality

–          pomalší a menej intuitívny infotainment a multimediálny systém

–          360° pohľad na auto pri cúvaní sa vytvára postupne z obrazu jedinej cúvacej kamery

–          kratšia rozšírená záruka

 

 

 

Ford Puma  
Plusy Mínusy
–          Megabox v batožinovom priestore

–          systém My Key (rodičovské nastavenie niektorých funkcií vozidla pre daný kľúč)

–          FordPass Connect – vzdialené ovládanie vozidla pomocou aplikácie v sérii

–          silné litrové motory EcoBoost, mild-hybridný systém

–          výborný podvozok

–          vysoké užitočné zaťaženie

–          vysoká cena

–          menšia miera dizajnovej individualizácie

–          horšie riešené odkladacie priestory okolo vodiča

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov