Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Trusted Contacts – Kde len môžu byť?

Trusted Contacts (dôveryhodné kontakty) je dobre známa a rozšírená aplikácia, umožňujúca nájsť spriatelených ľudí. Je však niečím špecifická.

Hoci na dovolenku do zahraničia sme tento rok cestovali menej než v minulosti, stať sa vám to môže aj na Slovensku: ste s rodinou či priateľmi v neznámom meste a akosi sa roztratíte. Kde len môžu byť deti, manžel, priatelia? Ak ste pripojení na internet a máte chytrý telefón – problém je (do značnej miery) vyriešený.

V App Store nájdete aplikáciu Trusted Contacts pre systém iOS 10 a novšie. Je síce iba v angličtine (alebo napr. nemčine či poľštine), no pochopiť jej využitie nie je problém. Umožňuje osobám, ktorým to dovolíte, nájsť na požiadanie miesto, kde sa nachádzate. Ak neodpoviete do 5 minút, zobrazí vašu poslednú lokáciu. Umožňuje tiež zobraziť históriu vášho pohybu. Ak jej umožníte zdieľať vašu aktuálnu polohu, uvidia ju aj ľudia podľa vášho výberu. História polohy ukladá miesta navštívené s vaším smartfónom, aj keď práve nepoužívate konkrétnu službu Googlu. Aplikácia si po inštalácii vyžiada vaše telefónne číslo, pošle vám cez SMS kód, aby ste ho potvrdili. Potom vami vybrané kontakty môžu požiadať o zobrazenie vašej aktuálnej polohy. Nezobrazí sa však, kým to neodsúhlasíte. Nebudeme sa dopodrobna rozpisovať o jej vlastnostiach, faktom však je, že niektorí používatelia s jej fungovaním nie sú celkom spokojní. Okrem iného vyžaduje, aby ste mali účet na Googli. Možno sa začudujete – iOS a Google? Nuž, v tom je práve špecifikum spomínané v úvode článku. Aplikácia totiž funguje aj (resp. primárne) na zariadeniach s operačným systémom Android 4.1. a vyššie. Možno jej najväčšou výhodou je, že spolupracuje aj medzi týmito systémami. Ak má napr. vaša partnerka smartfón s Androidom a vy máte iPhone (prípad v našej rodine), aj tak sa môžete navzájom v prípade potreby alebo nebodaj nebezpečenstva nájsť, resp. uľahčiť si hľadanie a solídne sa zorientovať, kde vôbec začať hľadať.

„Rozchodiť“ aplikáciu medzi iOS a Androidom si vyžiadalo trocha práce a trpezlivosti, ale už mi s manželkou funguje. Viem, že mnohí máte odpor k podobným „sledovacím“ aplikáciám. Samozrejme, je na každom z nás, ktoré sa rozhodneme používať. Súčasne je pravdou, že ani tie najdômyselnejšie aplikácie nie sú neprelomiteľné a nezneužiteľné a tiež, že každý zapnutý mobil našu polohu aj tak vlastne mapuje.

Zdroj a foto: Trusted Contacts

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov