Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maserati Trofeo: Najvýkonnejšia kolekcia značky

Talianska automobilka Maserati začína písať novú kapitolu svojej histórie a rozširuje kolekciu o rad Trofeo. Po SUV Levante Trofeo uvedenom na trh v roku 2018 sú teraz k dispozícii vo verzii Trofeo aj vozidlá Quattroporte a Ghibli, ktoré dosahujú vrcholných výkonov, športový štýl a luxus.

Aby značka Maserati znovu zdôraznila svoju taliansku identitu, zvolila pre predstavenie kolekcie Trofeo farby štátnej vlajky: zelenú pre Quattroporte, bielu pre Levante a červenú pre Ghibli. Tieto farby v spojení s lešteným chrómom a lesklým červeným obložením dodávajú vozidlám obzvlášť agresívny a elegantný vzhľad. Nová interpretácia sedanov Maserati má motor V8. Srdcom vozidiel Ghibli a Quattroporte Trofeo je agregát 3,8l V8 twin turbo s výkonom 580 konských síl pri 6250 otáčkach a krútiacom momente 730 Nm.

Motor, ktorý už odhalil svoju silu pri vozidlách Levante Trofeo, sa vyrába v závode Ferrari v Maranelle podľa špecifikácií značky Maserati. Modifikovali a vyvinuli ho tak, aby podával rovnako pôsobivý výkon ako automobily s agregátom umiestneným vzadu. Pre model Ghibli je motor V8 síce novinkou, ale v minulosti ho už inžinieri použili pre vozidlá Quattroporte GTS vo verzii s výkonom 530 konských síl. Dnes je motor V8 s výkonom 580 konských síl dostupný vo vozidlách Ghibli, Quattroporte a Levante Trofeo v súlade s normami pre spotrebu paliva a emisie.

Ghibli a Quattroporte Trofeo sa môžu pýšiť štatútom doteraz najrýchlejších sedanov Maserati, pričom dosahujú maximálnu rýchlosť 326 km/h. Najvyššia dosiahnutá rýchlosť vozidla Levante Trofeo je 302 km/h. Rovnako ako Levante Trofeo sú aj nové vozidlá Ghibli a Quattroporte Trofeo vybavené systémom IVC (Integrated Vehicle Control) so špecifickým nastavením zaručujúcim vylepšenú dynamiku riadenia, väčšiu aktívnu bezpečnosť a ešte úžasnejší výkon. Sedany majú tlačidlo Corsa, ktorým môžete nastaviť ešte športovejší štýl riadenia.

Obsahujú tiež funkciu Launch Control, ktorá sa po prvý raz objavila v prípade modelu Levante Trofeo. Funkcia dáva priechod kompletnej sile motoru vozidla, dodáva mu dychvyrážajúci výkon a autentický zážitok z riadenia vozidiel Maserati. Vozidlá Maserati sú neomylne rozpoznateľné vďaka originálnemu zvuku svojho motora. Kolekcia Trofeo však teraz bude ešte neprehliadnuteľnejšia vďaka svojmu vzhľadu a špeciálnym štýlovým prvkom, ktoré charakterizujú tieto vysoko výkonné modely.

Medzi tie patrí napríklad predná mriežka chladiča s dvojitými vertikálnymi lamelami v odtieni Black Piano, predné vstupy vzduchu a časti zadného nárazníku z uhlíkového vlákna, ktoré dodávajú vozidlu ešte výraznejší vzhľad. Celú kolekciu Trofeo odlišujú od ostatných vozidiel červené detaily charakteristické pre spodné profily bočných výduchov vzduchu a blesk v znaku trojzubca na C-stĺpikoch. Zásadné zmeny sa udiali aj v zadnej časti vozidla, kde sa nachádzajú svetlomety s úplne novým dizajnom s profilom pripomínajúcim bumerang.

Inšpiráciou pre nich bolo vozidlo 3200 GT a koncept automobilu Alfieri. Vozidlo Ghibli Trofeo má novú aj kapotu, ktorá sa rovnako ako v prípade Levante Trofeo vyznačuje dvoma agresívnymi vzduchovými výduchmi pre lepšie chladenie. Vozidlá Ghibli a Quattroporte Trofeo sú vybavené 21” hliníkovými kolesami značky Orione. Pre model Levante Trofeo sú k dispozícii  22” kola Orione. Výbavu charakteristickú pre verziu Trofeo je možné nájsť aj v interiéri, kde sa nachádza nový systém infotainmentu s exkluzívnym rozhraním, ktoré sa zobrazí pri naštartovaní auta.

Na opierkach hlavy je potom vyšitý znak Trofeo. Exkluzívnu podobu má aj čalúnenie interiéru, ktoré je z prírodnej zrnitej kože Pieno Fiore. Asistenčný systém ADAS vylepšili inžinieri tak, že zahŕňa nové funkcie a vďaka funkcii Active Driving Assist je teraz na možné na mestských cestách a bežných diaľniciach aktivovať asistenciu riadenia. Nové technológie sa objavili aj v systéme MIA (Maserati Intelligent Assistant), multimediálnej obrazovke s vylepšeným rozlíšením a novou väčšou veľkosťou 10,1”  prípade vozidiel Ghibli Trofeo a Quattroporte Trofeo.

Čo sa týka modelu Levante má displej s pôvodnou veľkosťou 8,4”, ale vylepšené rozlíšenie a grafiku. Okrem toho je nová kolekcia vozidiel radu Trofeo vždy on-line vďaka programu Maserati Connect, pričom ponúka kompletnú škálu služieb zjednodušujúcich používanie automobilu. Vozidlá Ghibli a Quattroporte Trofeo sa budú vyrábať v závode Avvocato Giovanni Agnelli Plant (AGAP) v turínskom Grugliascu a vozidlo Lavente Trofeo bude schádzať z výrobnej linky v turínskom závode Mirafiori.

-jj-, zdroj a foto Maserati

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov