Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj kamiónov v Číne láme rekordy! Európa prepadá…

Európski výrobcovia nákladných vozidiel postupne bilancujú tento rok. Samozrejme, aj výrobcovia nákladných vozidiel v Európe sú na tom podobne, ako výrobcovia osobných áut. Predaj a výroba sa riadne spomalila.

Príkladom sú čísla zo skupiny Traton, ktorá združuje lídrov na trhu, medzi ktoré patrí napr. Scania alebo MAN. Za 6 mesiacov dodali iba 77 tisíc nových nákladných vozidiel. To je prepad o 37 % v porovnaní s minulým rokom. Príjmy spoločnosti klesli o 26%.

Úplne odlišná situácia je na druhom konci sveta, v Číne. V krajine, kde to s Covidom začalo a stále pokračuje sa kamióny predávajú ako teplé rožky. Od začiatku roka, za sedem mesiacov, predali Číňania takmer milión nákladných vozidiel. Konkrétne to bolo 960,2 tisíc, čo je nárast 31 % viac ako za prvých 7 mesiacov minulého roka.

Len značka FAW, ktorá je lídrom na najťažšom trhu, poskytla 264 tisíc vozidiel. Okrem toho ďalšie tri značky prekročili hranicu 100 000, a to Dongfeng (179 000), Sinotruck (144 000) a Shacman (109 000). Ešte stále si myslíte, že Európa je pre výrobcov zaujímavá? Vyzerá to tak, že už nie sme ani štipkou ľadovca, aj keď výroba nie je všetko, stále je kľúčovou oblasťou

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov