Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


FCA + PSA = Stellantis

Nová spoločnosť, ktorá vznikne spojením taliansko-americkej automobilky Fiat Chrysler s francúzskou PSA Group, sa bude volať Stellantis.

Názov sa bude používať pre materskú spoločnosť, názvy jednotlivých značiek ako Jeep, Fiat a Peugeot a ostatné, tak ich logá sa nezmenia. Táto fúzia má v praxi znamenať, že sa stanú  štvrtým najväčším výrobcom áut na svete. O prvé miesto sa už roky bije VW a Toyota, Tretím je aliancia Renault-Nissan.

Názov Stellantis je odvodený z latinského slovesa Stello, čo znamená rozžiariť hviezdami. Spoločnosti sa na fúzii za 50 miliárd USD dohodli ešte v decembri 2019. Dokončená by mala byť v roku 2021, a až potom začne firma používať vyššie zmienené meno. Spojenie ešte musí schváliť akcionári na valnom zhromaždení a protimonopolné úrady.

Obe firmy dúfajú, že vďaka spojeniu sa im podarí lepšie sa vyrovnať so slabšie dopytom a že budú môcť zdieľať náklady.

Ktoré automobilky to bude zastrešovať? Tak poďme postupne. Bude to Peugeot, Citroën, Opel a DS a z druhého brehu zas Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo a Ram.

2030 – Drastická situácia v automobilovej Európe

PSA plače a nie sám…

Automobilke za prvý polrok klesol odbyt o 45,7% na 1,03 milióna vozidiel. V samotnom júni zvýšila odbyt oproti mesiacu máj o 71%. Tak ako sme avizovali nedávno, automobilky neistota s Covid-19 poriadne potrápila. Kto chce prežiť, bude sa musieť spojiť…

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov