Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford F-150: Americká legenda už aj ako hybrid

: Nejeden fanúšik áut povie, že veľký zámorský pickup musí mať pod kapotou poriadny benzínový motor, ktorý neberie ohľad na životné prostredie. Najnovšia generácia Fordu F-150 však ukazuje, že časy sa menia a prichádza s ekologickejším hybridným pohonom.

Veľké pickupy sa na európskych trhoch spravidla netešia výraznej obľube. Stretnúť na našich cestách šesť metrov dlhého svalovca s korbou je skoro raritou. My sme zvyknutí skôr na autá menších rozmerov a keďže naše emisné normy sú čoraz prísnejšie, asi by ani nemalo zmysel poškuľovať po obroch z Hollywoodskych filmov.

Za “veľkou mlákou“ je však situácia diametrálne odlišná. Američania mohutné pickupy doslova milujú čo dokazuje aj fakt, že v súčasnosti na tamojší trh prichádza už 14. generácia legendárneho Fordu F-150, ktorý patrí do rodiny Ford F-Series.  Auta v Amerike tak obľúbeného, že v predajoch ho v minulom roku dokázala predbehnúť len Toyota Corolla. Auta, ku ktorému vždy neodmysliteľne patrili veľkoobjemové benzínové motory spôsobujúce nočné mory Grety Thunberg. Až doteraz.

Ford totiž pod kapotu najnovšej generácie modelu F-150 umiestnil vidlicový šesťvalec s objemom 3,5 litra, výkonom 280 kW (375 k) a najvyšším krútiacim momentom 637 Nm, pričom zároveň do jeho 10-stupňovej automatickej prevodovky zakomponoval aj jeden elektromotor. Ten dosahuje výkon 35 kW (47 k) a jeho práca závisí od množstva elektrickej energie v lítium-iónovej batérii s celkovou kapacitou 1,5 kWh. V ponuke síce zostáva aj 5-litorvý osemvalec a 3-litorvý naftový motor, no možnosť výberu hybridnej pohonnej jednotky je výrazný krok v prospech ekológie.

Novinka sa sebou utiahne príves vážiaci až 5,5 tony a v prípade, že vodič potrebuje použiť elektrické náradie napájané zo zásuviek v aute, na pomoc prichádza prídavný generátor poháňaný spaľovacím motorom. Z praktickej stránky tak zostáva všetko po starom a nový Ford F-150, ktorý sa do európskej ponuky nikdy nedostane, sa na záujemcov môže hrdo dívať z množstva showroomov Fordu po celej Amerike.

Zdroj: Ford

Text: D. Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov