Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aplikácia PlugShare – Kde nabiť batérie?

PlugShare napovie (no nielen to), kde nabiť elektromobil, ak sa s ním vydáte na cestu prakticky kdekoľvek na svete.

Jednou z výhod tejto aplikácie je pre našinca ešte stále skutočnosť, že je k dispozícii aj dobrá verzia v slovenčine. Stiahnuť si ju môžete do smartfónov s oboma obvyklými operačnými systémami. Stanete sa tak členmi celosvetovej komunity s počtom účastníkov blížiacich sa k jednému miliónu. Jej prevádzkovatelia tvrdia, že ide o najpresnejšiu mapu nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá.

Stiahnutie a sprevádzkovanie PlugShare trvá naozaj sekundy. Odporúčam dovoliť jej prístup k vašej polohe len počas práce s ňou. Veľmi ľahko sa dostanete k mape sveta s vyznačenými vyše 300-tisíc nabíjacími stanicami vrátane sietí, ako sú Tesla Destination, Innogy, Ionity, Oplaadpalen, Supercharger či ChargePoint. Vďaka príspevkom používateľov poskytuje aplikácia čerstvé recenzie, fotografie i špecifikácie nabíjacích staníc, teda napríklad výkon nabíjačiek, druhy zásuviek atď., možnosť nastaviť si príslušné filtre, navigáciu k staniciam a pod., v mnohých prípadoch i platbu a rezerváciu.

Tak to skúsme na konkrétnom príklade: chcem ísť z Bratislavy do Záhrebu s jedným nabíjaním na Balatone (s kávičkou a halászlé, pre istotu). V mestečku Balatonboglár vidím jednu stanicu. Po kliknutí na ňu okrem pre mňa nezrozumiteľnej charakteristiky v maďarčine (Google Translate pomôže) zistím, že je otvorená v čase od 8.00 do 17.00, dá sa tam najesť i nakúpiť, je tam jedna rýchlonabíjačka CHAdeMO, jedna Mennekes a jedna Quick Charge (CCS/SAE) a pozriem si zopár fotiek. Samozrejme, podobne to funguje aj vo vašom bezprostrednom okolí či (povedzme) v New Yorku: pri Union Square môžete nabíjať napríklad v istom hoteli, kde majú 1 wallbox, jedno CHAdeMO a jednu CCS/SAE zásuvku, no zaplatíte si ešte aj za parkovanie.

Toť som čítal, že Slovensko je najhoršie pripraveným štátom Európy na elektromobilitu. Našťastie si meškajúce štátne orgány môžeme aspoň čiastočne kompenzovať aplikáciami, ako je (okrem iných) tá z nášho článku.

Zdroj: Plugshare

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov