Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Covid-19: Zvýšil dopyt po autonómnych strojoch

Covid-19 a kríza s tým spojená prináša ďalšiu veľkú zmenu, ktorá sa nám ortodoxným motoristom isto páčiť nebude. Vzrástol dopyt po autonómnych autách a ostatných strojoch.

Firma Waymo, ktorá je súčasťou technologického konglomerátu Alphabet, sa spočiatku sústredila na autonómne autá určené pre taxislužby, či kuriérov a prepravné spoločnosti. Táto spoločnosť už stihla podpísať aj dohodu s dobre známou kuriérskou firmou UPS.Waymo tieto svoje služby nazýva Waymo Via. V posledných mesiacoch získali od investorov ďalší kapitál v objeme troch miliárd dolárov.

Podľa agentúry Reuters investori za uplynulých 7 mesiacov natlačili minimálne 6 miliárd dolárov do desiatok podnikov, ktoré pôsobia v segmente autonómnych dodávok tovaru a potravín s využitím tiež aj bezpilotných lietadiel či nákladných vozidiel. Väčšinu týchto peňazí pritom získali veľké podniky, ako je Waymo a Didi Chuxing, ktoré pracujú na automatizáciu prepravy osôb a tovarov.

Navyše, čím ďalej viac sa rozpráva aj o robotoch, ktoré by prenášali zásielky po uliciach, aj keď zatiaľ záujem o nich veľký nie je. Výnimkou je asi iba mesto Fairfax, kde počas obmedzenia pohybu ľudí z dôvodu karantény dodáva hotové jedlá a ďalší tovar 20 robotov.

Niektorí investori ale varujú pred nadmernými očakávaniami ohľadom automatických dodávok tovaru, pretože toto odvetvie stále čelí technickým a regulačným problémom.

Autonómna technológia môže byť isto fajn. Ale ja osobne jej zástancom nie som. Kvôli nej bude podľa mňa drvivá väčšina ľudí na planéte ešte viac otupievať.

Zdroj: Reuters

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov