Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce: Cullinan v malom

Rolls-Royce Cullinan je snom automobilových fajnšmekrov a rozhodne nie je lacné auto ani pre lepšie situovaných ľudí. Odteraz si ho môžu kúpiť v zmenšenej mierke a vložiť do vitríny ako motiváciu na šetrenie.

Rolls-Royce začal vyrábať a predávať model Cullinana v mierke 1:8. Ako sa na značku patrí, model je prepracovaný do najmenších detailov. Hoci je to myšlienka zaujímavá, dôvod výroby tohto modelu v skutočnosti, samozrejme, nie je motivácia na šetrenie. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Majitelia vozidiel Cullinan si preň nemôžu užívať zážitok z jazdy, do popredia záujmu sa tým pádom dostali iné luxusné maličkosti. Model je autentický do najmenších detailov, presne podľa originálnej predlohy, resp. požiadaviek zákazníkov. A aby si ho majiteľ užíval, nemusí ani vykročiť z domu. Sir Henry Royce raz povedal: „Maličkosti robia dokonalosť, ale dokonalosť nie je maličkosť.“ Každá miniatúra je starostlivo ručne vytváraná z viac ako 1 000 jednotlivých dielikov, a to individuálne, podľa objednávky klienta. Tento proces môže trvať až 450 hodín, čo je viac než polovica času potrebná k výrobe vozidla Cullinan v plnej veľkosti v závode v Goodwoode.

 

Zmenšený model vozidla je ručne maľovaný farbou Rolls-Royce a potom precízne leštený, presne podľa náročných požiadaviek značky. Rovnako ako pri predlohe sú horizontálne línie na boku auta nanášané jemným štetcom. Klienti si môžu vybrať z palety približne 40 000 štandardných farieb, alebo si zvoliť ľubovoľný odtieň v rámci zákazkového programu Bespoke. Plne funkčné vonkajšie svetlá sa dajú diaľkovo ovládať ovládačom Cullinan. Pod kapotou sa potom ukrýva replika kultového dvojitého preplňovaného motora V12 s objemom 6,12 litra.

Pri otváraní dvier vozu narazíte na podsvietené podlahové lišty. Prevedenie interiéru, použité materiály a spracovanie detailov, s ktorými sa stretnete pri vozidle Cullinan v plnej veľkosti, sú samozrejmosťou i pri jeho zmenšenej kópii. Od precízne vyšívanej opierky hlavy, použitie dreveného vzoru v interiéri až po poťahy sedadiel – všetky tieto detaily si v rámci zákazkového programu môžete zvoliť podľa svojich predstáv. Zákazníci si tak znova môžu vytvoriť úžasne presnú verziu svojho Rolls-Royce, alebo si dokonca môžu navrhnúť ďalšie Cullinany, ktoré pribudnú do ich zbierky.

Replika je umiestnená v sklenenej, takmer meter dlhej vitríne na lesklom čiernom podstavci, vďaka čomu krásne vyniknú detaily vozidla zo všetkých uhlov. Sklenený kryt možno zložiť, aby ste si mohli vozidlo prehliadnuť do najmenších detailov – od dvier, batožinového priestoru až po motor vozidla.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov