Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW Alpina XB7 – Veľká sila a väčšie balenie

Benzínový osemvalec má po novom 621 koní, na stovke je veľké SUV za 4,2 sekundy a maximálna rýchlosť atakuje hranicu 300 km/h. Dámy a páni, Alpina si vzala do parády BMW X7 M50i.

Predstavte si situáciu, v ktorej stojíte pred najnovšou generáciou BMW X7 vo vrcholnej verzii s označením M50i. Zisťujete, že pod kapotou sa nachádza 4,4-litrový benzínový osemvalec Twin-Turbo s výkonom 390 kW (530 k ) a najvyšším krútiacim momentom 750 Nm. Tieto údaje zaručujú 7-miestnemu SUV zrýchlenie z 0 na 100 za menej ako 5 sekúnd a maximálnu rýchlosť 250 km/h, kedy už do akcelerácie pre istotu zasiahne obmedzovač.

Čísla ako z inej planéty, že? No a predsa sa nájdu takí, ktorým sa vlajková loď bavorskej značky máli. Potreby najnáročnejších klientov však našťastie znovu uspokojí spoločnosť Alpina, ktorá sa venuje profesionálnej úprave vozidiel značky BMW už viac ako 50 rokov.

Čo dokázali nemeckí úpravcovia s BMW X7 M50i?

Keď sa pozrieme na dizajn karosérie, tak nachádzame len decentné zmeny. Známe modro-biele logo značky BMW na všetkých miestach nahrádza znak Alpina. Brzdové strmene značky Brembo sú lakované modrou farbou a vzduchový podvozok ide v športovom režime o 40 milimetrov bližšie k vozovke, než je tomu v prípade klasického modelu X7.

V zadnej časti sa potom nachádza mierne vylepšený nárazník s dvojitou koncovkou výfuku a chýbať nesmú ani 21-palcové disky kolies s tradičným “Alpina“ dizajnom. Výrobca dokonca v tomto prípade ponúka možnosť objednať si aj 23-palcové mega-kolesá.

Kto by si ale kupoval Alpinu, ak by išlo iba o pár dizajnových úprav? Najväčšie zmeny sa pochopiteľne dotkli techniky. Viac ako 2,5 tony vážiace SUV sa môže pochváliť výkonom neuveriteľných 457 kW (621 k) a a najvyšším krútiacim momentom dosahujúcim hodnotu 800 Nm. Maximálna rýchlosť po novom končí tesne pod hranicou 300 km/h a na stovke je XB7 za 4,2 sekundy!

Teraz sa asi pýtate, koľko takáto sranda stojí.. No, za BMW X7 M50i na Slovensku zaplatíte najmenej 112 750 eur. Alpina XB7 štartuje na domácom trhu od 155-tisíc eur. Čo myslíte, oplatí sa priplatiť?

Zdroj: Alpina

Autor: Daniel Balucha

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov