Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW V12 končí: Dvanásťvalec zabili emisie

Ikonický dvanásťvalcový agregát BMW končí na jeseň tohto roka. V Európe ho už nedostanete kvôli sprísneným emisným normám.

BMW M760Li je to najluxusnejšie auto mníchovskej značky, ktoré môžete vlastniť. Ak po ňom však poškuľujete, radšej utekajte do showroomu ihneď. Legendárny motor bude totiž onedlho minulosťou. Minimálne v Európe.

Informoval o tom nemecký portál BimmerToday, podľa ktorého sa zastaví výroba už na jeseň tohto roku. Nasledovník dvanásťvalca sa už neplánuje, a tak ostane trón pravdepodobne navždy neobsadený. Dôvodom tejto krutej smrti sú samozrejme emisie, no pravdepodobne ju urýchlila aj koronakríza. Náznaky nám automobilka dávala už dlhšie. Prvým z nich bolo skresanie výkonu V12 po facelifte z 612 na 585 koní. Tým druhým bolo zvýšenie výkonu slabšej V8 zo 450 na 530 koní. Silná V12 má tak o niečo menší význam a rozdiel 55 koní medzi motormi budú zákazníci jednoducho musieť prekusnúť.

Podľa slov riaditeľa BMW, Olivera Zipseho, príde nasledovná generácia ako benzín, nafťák, Plug-In Hybrid a ako elektromobil. Ktovie, či niektoré z nich dosiahne šialenú akceleráciu BMW 760Li z 0 na 100 za 3,7 sekundy.

Text: Dávid Schun

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov