Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň – Deadlock

Vy sa pýtate

Dobrý deň, mám na Vás otázku.

Prednedávnom ma manžel zo žartu zamkol v aute diaľkovým. Potom hneď odomkol, ale keďže ja som dvere neotvorila, tak sa auto po chvíli znovu zamklo. Lenže manžel aj s kľúčom bol už preč. A ja som zostala v zamknutom aute a musela som na neho počkať. Nevedela som, ako sa dostať von. Dá sa to vôbec?

S pozdravom

Magdaléna

My odpovedáme

Dobrý deň,

Mohlo sa to stať pretože zrejme máte auto so zabezpečovacím systémom s funkciou deadlock. Tá bráni odomknutiu dverí aj zvnútra. Túto funkciu špecialisti na zabezpečenie áut vyvinuli preto, aby sťažili prístup do auta zlodejom. Často sa totiž stávalo, že zlodeji pomocou nafukovacieho balónika vypáčili rám okna dverí a cez vzniknutú štrbinu nejakým hákom jednoducho odomkli auto zvnútra. Ešte väčší hulváti jednoducho rozbili najlacnejšie okienko a auto otvorili zvnútra. Z toho vyplýva, že pri aktivovaní funkcie deadlock sa skutočne nedajú otvoriť dvere zvnútra a aj zvonka sa dajú otvoriť iba diaľkovým ovládačom.

Konkrétnu radu, ako sa v budúcnosti vyhnúť takejto situácii, neviem dať, zabezpečovacích systémov je viacero a každý má svoju vlastnú logiku, resp. vlastný spôsob nastavenia. Musíte si preštudovať návod na obsluhu k Vášmu zabezpečovaciemu zaradeniu. Ideálne je však neskúšať takéto veci, aby náhodou nedošlo k fatálnym následkom.

 

S úctou.

Peter Varga

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov