Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Moderné rádio v starom aute podľa Porsche

Fanatikov veteránov či youngtimerov a audiofilov v jednej osobe určite roky trápi jeden problém. Nájsť rozumný kompromis, ako mať kvalitnú hudbu v starom aute, bez toho, aby výrazne zasiahli do estetickej stránky interiéru.

Medzi populárne vylepšenia audia v zahraničí, ale čoraz častejšie aj u nás, patrí retro rádio z dielne Blaupunkt, a to konkrétne model Blaupunkt Bremen SQR 46 DAB. Ten svojim dobovým vzhľadom zapasuje prakticky do každého auta vyrobeného skôr ako v prvej polovici 90. rokov. Lenže, už aj tu narazí kosa na kameň. Cenovka 450 eur mnohých Slovákov zarazí, a skutočne málokto je ochotný takú sumu utratiť za „starožitné“ rádio. Potom sú tu aj lacnejšie možnosti, kedy ale človek musí mať záľubu hrabať sa v elektronike.

Ale späť k téme. Určite si pamätáte, že približne pred piatimi rokmi spoločnosť Porsche predstavila moderné rádio, ktoré dokonale zapadlo až po model 911, generácie 993 zo začiatku 90. rokov. Vtedy sa s dizajnom vyhrali, a podarilo sa im efektne zapustiť aj 3,5 palcový farebný displej. Toto rádio malo všetky moderné funkcie, vrátane hlasového ovládania. Na druhej strane však stále bolo možnosť použiť konektor DIN.

Teraz však prichádza zmena. Porsche prinieslo nový balík produktov, ktoré sú označované ako Porsche Classic Communication Management. Model určený pre staršie ročníky naďalej disponuje 3,5 palcovým displejom, ale okrem toho prináša možnosť príjmu DAB+ a Apple CarPlay. Samozrejmosťou je aj Bluetooth.

Veľkou novinkou je však aj sada PCCM Plus určená pre relatívne dostupné modely Porsche, a to generáciu 996 a Boxster 986. Aj tu sa snažili zachovať pôvodný dizajn originálu. Tu mali návrhári podstatne viac priestoru na realizáciu, keďže tieto modely už mali veľké “dvojdinové” rádia.

Úplnou novinkou je sada PCCM Plus pre dva modely ponúkané spoločnosťou Porsche pre väčšinu 90. rokov, tj. Generácia 996 996 a generácia Boxster 986. Umiestnite dva panely s mnohými tlačidlami a malé displeje do jednej veľkej sedempalcovej obrazovky s tlačidlami udržiavanými v duchu originálu.

Spoločnosť Porsche viackrát dokázala, že jej záleží nielen na predaji nových automobilov, ale aj o starostlivosti o tieto staršie vozidlá. Tentoraz ponúkla svojim zákazníkom veľmi užitočné pohodlie: dve moderné rádiá s dotykovou obrazovkou, ktoré zodpovedajú modelom značky pred niekoľkými desaťročiami. Navyše, tieto jednotky podporujú všetky pôvodne funkcie, a to vrátane navigácie, či premietania údajov GPS na prístrojovu dosku. Samozrejmosťou je Apple CarPlay a Android Auto. Majitelia týchto približne 20 ročných áut už nemusia hľadať kompromisy, ktoré by zničili unikátny dizajn interiéru.

A teraz poďme k cene. Musíte to brať tak, že je to Porsche, čiže ťažká exkluzivita pre fajnšmekrov. Maličké dinové rádio stoji 1439,89 eur, veľký “dvojdin” do modernejších modelov vychádza na 1606,51 eur. A verte, že si to zákazníkov nájde, keďže Porsche má vytvorený silný kult nadšencov.

Foto: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov