Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW obnovuje výrobu aj v Devínskej Novej Vsi

Výrobné závody značky Volkswagen osobné vozidlá postupne znovu obnoví produkciu. Výroba sa v týždni od 20. apríla rozbehne najskôr v nemeckom Cvikove a v slovenskej fabrike v Devínskej Novej Vsi.

Od 27. apríla budú postupne obnovovať výrobu ostatné výrobné závody značky Volkswagen v Nemecku, Portugalsku, Španielsku, Rusku, Južnej Afrike a Severnej a Južnej Amerike.„Rozhodnutiami spolkových a zemských vlád, ako aj uvoľňovaním opatrení v ďalších európskych krajinách boli vytvorené rámcové podmienky pre postupné obnovenie výroby. Volkswagen sa na tento krok intenzívne pripravoval. Okrem zostavenia rozsiahleho zoznamu opatrení na ochranu zdravia zamestnancov sme intenzívne pracovali tiež na obnove našich dodávateľských reťazcov,“ povedal Ralf Brandstätter, prevádzkový riaditeľ značky Volkswagen.

Pre výrobné závody Volkswagen v Nemecku tak platí aj naďalej skrátená pracovná doba. Po obnovení výroby sa však bude počet zamestnancov, zaradených do programu skrátenej pracovnej doby, postupne znižovať. Obnova výroby bude prebiehať v závislosti na aktuálnej dostupnosti dielov, štátnych nariadeniach v Nemecku a Európe, vývoji dopytu na trhoch a možnostiach jednotlivých závodov. Absolútnou prioritou je pritom vždy dodržovanie prísnych opatrení pre ochranu zdravia zamestnancov.

Obnova našej výroby a logistiky bude postupná a dobre organizovaná. Zdravie našich zamestnancov má pritom najvyššiu prioritu. Stobodovým plánom zaistíme bezpečnosť pracovných činností a maximálnu ochranu zdravia. Veľmi zodpovedným prístupom sa chceme podieľať na znovuoživení ekonomiky a zaistiť dodávky automobilov z našich závodov našim predajcom a zákazníkom,“ skonštatoval Andreas Tostmann, člen predstavenstva zodpovedný za výrobu a logistiku značky Volkswagen.

Faktom je, že automobilky takúto situáciu ešte nikdy nezažili. Zaostáva aj prirovnanie k obnoveniu výrobného procesu po každej podnikovej dovolenke, hoci určité skúsenosti z tejto periódy v roku sa vyplatia. „Pomocou 100 opatrení čo najviac znížime riziko infekcie v spoločnosti Volkswagen. Tým stanovujeme nové meradlá v priemysle. Nič si však nenahovárajme: Nové procesy budú u našich kolegov vyvolávať spočiatku otázky a rozpaky. Za týchto okolností sme automobily ešte nikdy nevyvíjali, nevyrábali, ani nepredávali. Preto od vedúcich pracovníkov očakávam, že našich kolegov s novými procesmi dôkladne zoznámia,“ poznamenal Bernd Osterloh, predseda podnikovej rady.

Značka Volkswagen Group Components zahájila postupnú obnovu výroby už 6. apríla v závodoch Braunschweig a Kassel. Od 14. apríla sa pripojili tiež výrobné prevádzky v Salzgitteri, Saskej Kamenici a Poľsku, ako aj závod Hannover Komponente s cieľom zaistiť dodávky dielov pre výrobu vozidiel v Číne. „Postupná obnova výroby v našich závodoch bola dôležitá, aby sme zaistili zásobovanie našich zámorských výrobných závodov. Teraz pred nami stojí úloha obnoviť výrobu v celej sieti výrobných závodov za dodržania rozsiahlych ochranných opatrení a zásobovať komponentmi všetky závody na výrobu automobilov naprieč značkami,“ dodal Thomas Schmall, šéf predstavenstva značky Volkswagen Group Components.

Spoločnosť využije pri obnove výroby tiež skúsenosti zo svojich výrobných závodov v Číne, kde úspešne realizovali veľký počet dôsledných opatrení na ochranu zdravia. Výroba v Číne už znovu beží v 32 z 33 tamojších výrobných závodov. Medzi čínskymi zamestnancami sa nevyskytol jediný prípad ochorenia Covid-19. Volkswagen aj naďalej veľmi aktívne sleduje situáciu vyvolanú na celom svete koronavírusovou pandémiou. Ďalšie kroky budú prijaté na základe výsledkov odborných diskusií a jednaní v rámci koncernu Volkswagen.

-jj-, zdroj a foto: Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov