Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tatra Okolo Sveta 2: Boj s nepriazňou osudu

Koronavírus poriadne mieša s našimi životmi a plánmi. Komplikuje život aj expedícii Tatra Okolo Sveta 2.

Expedícia Tatra Okolo Sveta 2 (TKS2) má za sebou takmer mesiac cesty. Počas nej precestovala Balkán a prešla Tureckom až k hraniciam s Gruzínskom.

Dva roky príprav si vyžiadala príprava projektu TKS2, ktorý odštartoval koncom februára tohto roka od pražského Rudolfina a o deň neskôr z Bratislavy. Partia nadšencov sa tak vrhla v ústrety novým dobrodružstvom – a to v pravom slova zmysle.

Počas dvoch týždňov cesty, tzv. Nultej etapy, po Balkáne, spoluzakladatelia TKS2 Marek Havlíček a Petr Holeček testovali a ladili vozidlo. Upravila sa napríklad torzná tyč, vďaka ktorej teraz Trajda (tak expedičnú T815 v Bratislave pokrstil Karel Loprais) môže stáť v rovine, dopúšťanie a odpúšťanie vzduchových mechov, úprava schodov a opravilo sa sledovacie zariadenie. Aktuálnu polohu je teraz možné sledovať na webe www.TatraKolemSveta2.cz.

Prvá ostrá etapa odštartovala v sobotu 14. marca z Istanbulu a posádky oboch vozidiel (TKS2 má sprievodné vozidlo Adria, ktoré bolo pomenované Bludička a s tímom ide najmä z logistických dôvodov pre natáčanie seriálu) vyrazili smerom na východ ku gruzínskym hraniciam. V súvislosti s aktuálnym dianím okolo nového typu vírusu bol pozmenený itinerár cesty a expedícia sa vydala čo najrýchlejšou cestou na hraničný priechod Türgözü – Vale. Oficiálne bezpečnostné nariadenie informovalo, že hranice sa uzavrú o polnoci zo 17. na 18. marca. Cestovatelia strávili celý utorňajší deň na hraniciach vyjednávaním a zisťovaním, prečo ich do Gruzínska nechcú pustiť. Ku koncu dňa po mnohých telefonátoch a pomoci slovenských veľvyslancov v Turecku a v Gruzínsku zistili, že sa gruzínska vláda dohodla, že do krajiny nebudú cudzincov vpúšťať už od 17. marca. Jeden z kameramanov tímu Michal Prskavec situáciu komentuje: „Čo sa týka situácie, ja som pokojný, pretože je to niečo, čo nemôžem zmeniť. Každopádne si myslím, že rozumnejšie je zostať v Turecku. Do Ruska sa nemáme asi šancu dostať, aj keď Marek pre to urobí maximum. Posádka je tiež v pohode a rieši to s chladnou hlavou.” Tak sa aj stalo, po zistení, že do Gruzínska sa v týchto dňoch nie je možné dostať, cestovatelia vyrazili smer centrálne Turecko. Aktuálne majú v pláne navštíviť mesto Kars a ďalej potom putovať ďalej na západ.

„Desať kilometrov od hraníc sme našli hotel. Po hodine tam prišli vojaci a lustrovali naše pasy a vyhrážali SA karanténou,” informuje spoluzakladateľ TKS2 Marek Havlíček. Do karantény napokon cestovatelia nešli a ich putovanie pokračuje ďalej.

Budeme vás o ňom informovať aj na našich stránkach www.automagazin.sk.

Dalibor Klíma, TI TKS2

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov