Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia XCeed Plug-in Hybrid: Made in Slovakia

Napriek tomu, že na Slovensku má svoje výrobné kapacity hneď niekoľko svetoznámych automobiliek, vozidiel s alternatívnym pohonom sa u nás vyrába minimálne. Tento nepomer by mala trochu zmierniť Plug-in hybridná verzia Kia XCeed, ktorú začali vyrábať na Slovensku.

Kia Motors Slovakia uviedla sériovú výrobu Plug-in hybridnej verzie crossoveru Xceed len niekoľké mesiacov potom, čo spustila výrobu modelu Ceed Sportswagon PHEV. „Oba modely predstavujú novú dôležitú fázu značky Kia, keď uvádzame vyspelé hnacie ústrojenstvo budúcej generácie do najširšej modelovej rady Ceed. Predaje rodiny Ceed počas roku 2019 medziročne vzrástli o 46 %, pričom nové elektrifikované prevedenie pohonu atraktivitu modelov Ceed ešte posilní,“ uviedol Emilio Herrera, výkonný šéf spoločnosti Kia Motors Europe.

V priebehu minulého predstavovali elektrifikované modely približne jednu sedminu vozidiel Kia predaných v Európe, pričom tento trend má stúpajúcu tendenciu. Zatiaľ, čo iné značky o budúcich plánoch elektrifikácie skôr hovoria, Kia celú radu svojich elektrifikovaných vozidiel už uviedla na trh. „Naše súčasné modely s mild-hybridným, hybridným či plug-in hybridným pohonom aj naše elektromobily naprieč rôznymi segmentmi ponúkajú záujemcom široké možnosti voľby a nižšie prevádzkové náklady,“ dodal Herrera.

Plug-in hybridné modely Kia XCeed a Ceed Sportswagon sa tak exkluzívne vyrábajú v jedinom európskom výrobnom závode značky Kia, v slovenskej Tepličke nad Váhom neďaleko Žiliny. Na tieto modely sa vzťahuje sedemročná továrenská záruka Kia s obmedzením na 150.000 km už v štandarde, rozšírená aj na veľkokapacitný akumulátor a novú hnaciu sústavu. Kia XCeed PHEV a Ceed Sportswagon PHEV ponúkajú alternatívu ku konvenčným motorom.

Nové hnacie ústrojenstvo spája 8,9 kWh lítium-iont polymerový akumulátor, 44,5 kW elektromotor a úsporný štvorvalec 1,6 litra GDI s priamym vstrekovaním paliva. Celkový systémový výkon a krútiaci moment je 141 k resp. 265 Nm. Ceed Sportswagon Plug-in hybrid je schopný absolvovať s nulovými emisiami až 60 km na jedno nabitie batérie, zatiaľ čo XCeed Plug-in hybrid je schopný prejsť v čisto elektrickom režime asi 58 km. Oba modely sú vybavené novým virtuálnym zvukovým systémom motora.

Ide o zvukový výstražný systém, ktorý sa aktivuje len v elektrickom režime pri nízkych otáčkach a tiež pri cúvaní. Systém generuje zvuky, aby spoľahlivo informoval chodcov o prítomnosti tichého vozidla a zvýšil tak ich bezpečnosť. Model Kia XCeed PHEV sa na európskych trhoch objaví už v lete. Podľa oficiálnych zdrojov Kia Motors Slovakia sa v základnej verzii bude predávať za cenníkovú cenu 34.500 eur. Automobilka však pripravila uvádzací bonus vo výške 1200 eur, preto sa aktuálne dá objednať za 33.300 eur.

-jj-, zdroj a foto: Kia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov