Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2020: Aiways – Čína rýchlo expanduje

Čínska automobilka Aiways mala na tohtoročnom medzinárodnom autosalóne v Ženeve veľké plány. Teraz sa to snažia dobehnúť postupným uvoľňovaním relevantných informácii.

Pripravený bol koncept U6ion, ale pozornosť by sa tiež sústreďovala na elektrické SUV U5, ktorým chcú spraviť dieru do sveta. Rovnako chceli prezradiť aj informácie ohľadom rozbehnutia predaja v Európe.

Nevídaný biznis plán

Oficiálne sa prvé SUV Aiways U5 dostanú k európskym záujemcom už v auguste tohto roku. Tešiť sa môžu Dáni, Francúzi, Nemci, Holanďania, Nóri a Švajčiari.

Lenže pozor! Tieto autá sa nebudú vôbec predávať. Teda nie v klasickom slova zmysle. Zvolili inú možnosť, ktorá sa pomaly tlačí do popredia aj pri klasických nových autách. O čo ide? Číňana vsadili na operatívny lízing, ktorý sa bude okrem iného vzťahovať aj na staršie, ojazdené kusy.

Záujemca bude riešiť všetko online. Či už dobú splácania, výšku… Kde si auto vyzdvihnú? V Nemecku napr. v predajni Euronics-u.

A čo servis? Číňania intenzívne hľadajú partnerov. V Nemecku by mala spočiatku servisné úkony zabezpečovať spoločnosť A.T.U, ktorá má rozsiahlu sieť nezávislých servisov pre rôznorodé značky. Číňania si to prepočítali, a je pre nich výhodnejšie nájsť významného partnera, ako budovať vlastnú sieť. Aspoň zatiaľ, keďže podľa ich slov prvú prehliadku potrebujú ich produkty až po 100 000 km.

SUV Aiways U5

Elektrické SUV prichádza  poriadne podkúriť európskym značkám. Možno nie tak rýchlosťou, ako cenou a dojazdom.  Elektrické srdce je tvorené elektromotorom, ktorý má výkon 140 kW a krútiaci moment 315 Nm. Akcelerácia z 0 na 100 km/h sa pohybuje na úrovni 9 sekúnd, čo je vo svete elektromobilov menej, a maximálna rýchlosť je udávaná na 160 km/h. Základný model U5 má mať dojazd až 460 kilometrov, ak si ale zákazník priplatí za väčšiu batériu, dojazd stúpne až na skutočne zaujímavých 560 kilometrov.

Cena? Tá je ešte miernym predmetom špekulácii. Prvotne sa informovalo o sumách približne 35 000 eur. Neskôr cenovky prívetivo klesli a skloňovala sa veľmi zaujímavá suma 25 000 eur. Každopádne, táto čínska automobilka s nemeckým vývojovým centrom, to bude mať na starom tradičnom kontinente veľmi ťažké. Uvidíme, čo prinesie čas.

Foto: Aiways

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov