Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lotus Evija má 2000 elektrických koní

Lotus Evija je plne-elektrický hypercar, ktorý chce prepísať pravidlá vo svete najsilnejších áut. Tiež má ešte jednu jasnú úlohu. Priviesť britskú značku späť na výslnie.

Carwow mali možnosť stráviť krátky čas s testovacím modelom Evija v novom závode spoločnosti v Norfolku.

Čo je doteraz známe? Elektrický Lotus bude mať najmenej 4 elektrické motory, jeden pre každé koleso. Sústava bude produkovať výkon zhruba 2 000 koní, a kŕutiaci moment 1 700 Nm. Akcelerácia? Nuž. Problémom budú napr. pneumatiky. Z 0-100 km/h by to malo byť pod 3 sekundy. Čo je však veľmi zaujímavý údaj, je akcelerácia z 0 na 300 km/h. Tam sa skloňuje hodnota neuveriteľných 9 sekúnd. Ťažko je tomu veriť… Aby sa z vodiča stal pilot, a pred tým absolvovať niekoľko tréningov preťaženia. Maximálna rýchlosť sa má pohybovať určite nad hodnotou 320 km/h.

Monokok je tvorený z uhlíkových vlákien. Váži iba 129 kg. Celková hmotnosť vrátane batérii je 1 680 kg. Tie budú umiestnené v strede. Jej kapacita by mala byť 70 kWh a dojazd odhadovaný na 400 km. Vďaka nabíjačke s výkonom 350 kW bude nabitá za menej ako 200 minút. Batéria je kompatibilná s ultra rýchlym nabíjaním 800 kW.

Lotus Evija nie je žiadna novinka v automobilovom svete. Informácie sa šíria už vyše roka. Čo je však veľmi dôležite, že už o pár týždňov sa začne jeho výroba. 
Čistá limitka

Lotus postaví iba 130 kusov. Odhadovaná prvá nákupná cena je 2,6 milióna. Výrobu plánujú odštartovať už v lete tohto roka.

Video: Carwow

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov