Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Joyster: Škoda jej…

Škoda Joyster je koncept automobilu, ktorý predstavila spoločnosť Škoda Auto na Parížskom autosalóne v roku 2006. Štúdia trojdverového hatchbacku sa však do sériovej výroby nikdy nedostala.

Škoda Joyster chce svojim športovým vzhľadom prilákať hlavne mladšiu generáciu zákazníkov. Vozidlo má posúvaciu strechu a rozkladaciu lavičku v dvojdielnych dverách batožinového priestoru. V roku 2007 však bol projekt Joysteru zrušený. Koncept Joyster mal dostať do vienka benzínový motor 1,4 v základnej verzii s výkonom 86 koní.

Ďalšou motorizáciou mali byť naftové preplňované agregáty TDI s výkonom 80 a 105 koní. Dokonca sa uvažovalo o RS verzii, ktorá by mala pod kapotou motor s výkonom 140 koní. Avšak zo všetkých týchto plánov napokon zišlo a tak Škoda Joyster je v súčasnej dobe v mladoboleslavskom Škoda Múzeu.

Štúdia Joyster prišla na svetlo sveta v podstate ako tretí koncept českej automobilky v poradí po modeloch Roomster a Yeti. Novinka v citrónovo-žltej farbe bola navrhnutá pre radosť zo života. Vtedajší šéfdesignér Jens Manske chcel navrhnúť auto špeciálne pre Paríž. Mala z neho vyžarovať láska, krása, emócie. Žiaľ, na rozdiel od modelov Roomester a Yeti, zostalo len pri zbožnom želaní.

Kompaktný hatchback mal za cieľ osloviť dynamických a akčných ľudí, ktorých kúpna sila nie je zase až taká veľká. Joyster do veľkej mieri pripomína verziu Roomster. Dostal však omnoho športovejší a agresívnejší „look“ a to vďaka krátkym previsom karosérie a dopredu posunutej bočnej línii kabíny. Dominantné sú aj veľké kolesá z ľahkých zliatin, veľké presklennie, úzke predné LED svetlomety a veľký dvakrát zalomený pás zadných svetlometov.

Interiér vás osloví najprv veľkou priehľadnou strechou, štvoricou samostatných anatomicky tvarovaných sedadiel, množstvo odkladacích priestorov a špeciálnymi odkladacími boxmi na zadnej strane predných sedadiel, ktoré je možné odistiť a použiť ako batoh. V strede palubnej dosky bol potom zasunutý multimediálny počítač s možnosťou vybratia. So sériovou výrobou sa už od začiatku nepočítalo, koncept mal ukázať dizajnový jazyk značky v blízkej budúcnosti.

-jj-, zdroj: Škoda Auto

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov