Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota + Joby Aviation = Elektrické lietadlo

Japonská automobilka Toyota investovala 394 miliónov amerických dolárov (355,339.105 eur) do kalifornského start-upu Joby Aviation, ktorý sa zaoberá vývojom elektrických lietadiel s kolmým štartom pripomínajúcich drony.

Spoločnosť Joby Aviation už desať rokov pracuje na elektrickom lietadle pre päť pasažierov. Elektrický stroj umožňuje kolmý štart a pristátie vďaka šestici rotorov, ktoré je možné ľubovoľne naklápať. Vedľa jednoduchého ovládania v náročných podmienkach patrí medzi výhody stroja aj nulové emisie, tichý chod a rýchlosť, nízke prevádzkové náklady a vyspelé bezpečnostné technológie.

Automobilka Toyota bola lídrom súčasnej investičnej série, v rámci ktorej start-up zhromaždil dohromady 590 miliónov amerických dolárov (532,106.782 eur), Vedľa financií sa chce Toyota na projekte podieľať podporou organizácie výroby a nastavením systémov kvality a kontroly nákladov počas zavádzania lietadla do masovej výroby. V predstavenstve Joby Aviation zasadne viceprezident Toyota Motor Corporation Šigeki Tomojama.

Tomojama bude zodpovedať za utváranie firemnej stratégie. „Spoločne s Joby, inovatívnym autorom lietadla eVTOL, sme sa rozhodli prijať výzvu a vytvoriť vzdušnú dopravu na krátku vzdialenosť, ktorá má potenciál na to, aby v budúcnosti vniesla revolučné zmeny do našich životov. Vďaka tomuto vzrušujúcemu počinu by sme radi našim zákazníkom poskytli slobodu pohybu ako na zemi, tak aj vo vzduchu,“ uviedol prezident Toyoty Akio Tojoda.

Toyota s nami nadviazala spoluprácu na úrovni, ktorá je v tejto branži bezprecedentná, ako po finančnej, tak po obchodnej a organizačnej stránke. Doteraz nikdy sa tak významný producent automobilov do takej miery neangažoval v rozvoji vzdušnej dopravy,“ dodal JoeBen Bevirt, zakladateľ a výkonný šéf Joby Aviation.

Spoločnosť Toyota vedľa produkcie automobilov investuje súbežne do autonómnych systémov riadenia a internetových služieb pre vozidlá, založených na zberoch veľkých dát a výmene informácií po sieti, ale aj do asistenčných robotov rehabilitačných strojov postavených na umelej inteligencii. Japonský koncern tiež rozvíja car-sharingové služby a systémy elektrickej individuálnej mobility.

-jj-, zdroj: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov