Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Buď ticho, parkujem!

Veľa ľudí nerado parkuje tak, že musí cúvať. Nemajú prehľad o svojom aute. O jeho dĺžke, o polomere otáčania, ale tiež o situácii, či o mieste, do ktorého sa snažia vojsť. Je ešte oveľa viac premenných, ktoré môžu parkovanie sťažiť.

Veľa z vodičov preto automaticky pri parkovaní na spiatočku, alebo aj pri obyčajnom cúvaní, siaha po tlačidle ovládania hlasitosti. Vtedy smeruje hlasitosť razantne nadol. Moderné autá to už robia samé. A vedeli ste, že vraj to je normálne? Môže za to náš mozog.

Parkovanie a cúvanie je situácia, ktoré vyžaduje väčšie sústredenie. O situácii okolo seba nemáte taký prehľad, ako pri jazde vpred. Vonkajšie podnety, medzi ktoré patrí aj hudba, či debata reč spolujazdca ovplyvňuje tú časť mozgu, ktorá má na starosti vizualizáciu.

Nehuč, lebo nevidím!!! :o)

Mozog je unikátny orgán ľudského tela. A predsa nie je všemocný. Vedci tvrdia, že práve vykonávanie viacerých činností naraz je pre mozog veľmi zložité a preto sa snaží o uľahčenie.

Keď sa bežný človek snaží robiť veľa činností naraz, mozog to nezvláda. Na svete je minimum ľudí, čo nemajú problém s tzv. multitaskingom.

Veľmi často, a možno stále, to robím aj sám. Dokonca nemám problém si aj stiahnuť okno, aby som reagoval rýchlejšie na okolité zvukové podnety, ktoré v izolovanom svete kabíny vozidla nemusíte vôbec registrovať.
Multitasking sa skloňuje čoraz častejšie. Najmä v súvislosti s efektívnou a rýchlo urobenou prácou, resp. rýchle a časté prepínanie medzi viacerými činnosťami. Ženy sú v tomto údajne lepšie ako muži. So samotným parkovaním však podľa povier majú problémy práve ony. Tak čím to je? Veľa odborníkov tvrdí, že práve multitasking nie je vo väčšine prípadov vôbec efektívny. Takže keď cúvate, a stíšite rádio, je to pre vás určite lepšie.

Prečo to pri šoferóvaní dopredu nevadí? Preto, lebo šoférovanie v pred je činnosť viac zatomatizovaná v ľudskom vedomí.

Veď sa pozrite na vtipné video s Fiatom 500.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov