Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bentley Corniche 1939: Uzdravený jedináčik

Britská automobilka Bentley renovovala vzácny sedan Corniche z roku 1939. Originálne a dvakrát havarované vozidlo s aerodynamickou karosériou bolo výrazne zničené aj vďaka vojnovému bombardovaniu.

Existuje len jediný exemplár, ktorý bol teraz uvedený do reprezentatívneho stavu. Renovácia trvala celých 18 rokov, pričom ju odštartovali nadšenci a v priebehu roka dielo dokončila samotná automobilka. Svetový unikát navrhol v roku 1939 dizajnér Georges Paulin, vozidlo potom postavila francúzska karosáreň Pourtout. Jediný exemplár postavili na objednávku pre gréckeho pretekára Andrého Embiricosa.

Lenže pri testoch vozidlo dvakrát havarovalo a stalo sa nepojazdným. Podvozok putoval do britského Bentley, karoséria zostala vo Francúzsku, kde utrpela drvivý zásah pri nemeckých náletoch a bombardovaní. V roku 2001 vozidlo začali renovovať motoristickí nadšenci. Minulý rok sa potom dostal Corniche do rúk konštruktérov špeciálnej divízie Bentley Mulliner.

Cieľom bolo vrátiť život modelu, ktorý je dôležitou súčasťou histórie značky. Výsledok je úchvatný a dodáva modelu pôvodný lesk. Veľkú úlohu zohralo zázemie automobilky, vďaka ktorej bola stvorená krásna vínová farba karosérie, červené kožené sedadlá a drevom obložená palubná doska. Staronový model si bude môcť verejnosť zblízka pozrieť pri špeciálnych motoristických a kultúrno-spoločenských príležitostiach.

-jj-, zdroj: Bentley a RM Sotheby´s 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov