Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-AMG GLE 63: Univerzálna ikona

V prípade, že hľadáte automobil, ktorý na vysokej úrovni spĺňa viaceré náročné požiadavky, potom je pre vás nový Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC+ respektíve Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ ideálnym riešením. Odvezie pohodlne celú rodinu, rozmernejší náklad, pri akcelerácii posádku zatlačí protisila do sedadiel a v interiéri nechýba tradičný komfort.

Všestranné vozidlo vás nenechá v štichu na žiadnom povrchu. Mercedes -AMG GLE 63 S 4MATIC+ je ďalší z nedávno inovovaných a predstavených vozidiel SUV kategórie prémiovej nemeckej značky, ktorá je doslova hviezdou vo svojom obore. Napokon, nie nadarmo má trojcípu hviezdu tiež vo svojom znaku. Typická hviezda nemôže chýbať ani na robustnej maske nového „GLE-čka“, ktoré na cestách vzbudzuje rešpekt. Svalnatý exteriér ponúkne nádherné krivky, ktoré ladia s celou modelovou sériou značky a dychtivo ich na ulici obdivujú všetky vekové skupiny.

Vzhľad energického vozidla, ktorý je zároveň dizajnérskym skvostom, ešte viac umocní balík AMG Night. Ten zahŕňa tmavo tónované sklá okien, predný spojler, ozdobné prvky na prednom a zadnom nárazníku, ozdobnú lištu bočných prahov, kryty vonkajších spätných zrkadiel a rámčeky okien v ušľachtilej čiernej farbe. Nesmieme zabudnúť ani dvojité koncovky výfukovej sústavy z čierneho chrómu. Výrobca sľubuje, že na tomto vozidle sa len ťažko hľadajú chyby a absolútna väčšina šoférov mu prepadne hneď po prvej jazde. Dokonca údajne vtedy zabudnete aj na čas a hodinky.

Kvalitný interiér víta cestujúcich dôsledne športovou atmosférou s dynamicky exkluzívnym charakterom. Špecifické a ovládacie prvky AMG vtlačili prístrojovej doske pre nemeckú značku typickú atmosféru a podporujú športovo precíznu ovládateľnosť. Chýbať nemôže ani volant AMG Performance s trojramenným dizajnom a hliníkovými páčkami. Na želanie sú dodávané tlačidlá AMG pre mimoriadne rýchle ovládanie parametrov dôležitých pre jazdnú dynamiku, ale aj stredová konzola, či palubná doska s informačným a zábavným systémom MBUX.

Vďaka tejto palubnej doske budete s vozidlom v dokonalom spojení. Koncept ovládania je mnohostranný a flexibilný. Zahŕňa dotykovú plochu, dotykové tlačidlá na volante, dotykový displej, hlasové ovládanie alebo ovládanie gestami. Vďaka inovatívnemu hlasovému ovládaniu rozpoznáva a rozumie softvér takmer všetkým povelom z oblastí ovládania funkcií informačného a zábavného systému aj vozidla – a to aj vtedy, ak sú vyjadrené nepriamo.

Najmodernejšie asistenčné a bezpečnostné systémy už azda ani spomínať nemusíme, tie sú samozrejmosťou. Motor V8 Biturbo s objemom 4,0 l je v oboch výkonových verziách nového modelu GLE 63 (420 kW/571 k a 450 kW/612 k) po prvý raz vybavený integrovaným zariadením EQ Boost s funkciami generátora a spúšťača. Ten je tvorený výkonným elektromotorom, ktorý je uložený priestorovo úsporne medzi agregátom a prevodovkou, pričom zaisťuje funkcie konvenčného spúšťača a alternátoru.

Krátkodobo využiteľný najvyšší výkon 16 kW (22 k) a krútiaci moment 250 N.m umožňuje nielen spontánnejšiu akceleráciu pri rozjazdu. Inovatívny komponent, ktorý okrem toho napája 48V elektrickú sieť, je využívaný ako elektrický generátor a plní tiež hybridné funkcie. Medzi ne patrí podpora spaľovacieho motora pri zrýchlení, rekuperácia kinetickej energie, optimalizácia zaťaženia spaľovacieho agregátu, zotrvačná jazda s vypnutým motorom a takmer nepoznateľné opätovné spustenie motora v prípade zapnutia funkcie start-stop.

Motor V8 4,0 l pracuje s osvedčeným preplňovaním dvoma výfukovými turbodmýchadlami. Obe turbodmýchadlá pritom nie sú uložená na vonkajšej strane motora, ale medzi radami valcov. Výhodami „horúceho vnútorného V“ sú kompaktné rozmery motora a spontánna reakcia turbodmýchadiel. Turbodmýchadlá používajú konštrukciu s dvoma oddelenými prívodnými kanálmi, ktorá umožňuje optimálne využívať prúdenie výfukových plynov. Výsledkom sú podľa výrobcu ešte rýchlejšie reakcie motora po šliapnutí na plynový pedál.

Veľkou výhodou je tiež až sedem jazdných režimov systému Dynamic Select – Comfort, Sport, Sport+, Individual, RACE (pozn. len vo verzii S), Trail a Sand – umožňuje veľmi odlišné zážitky z jazdy s veľkým rozsahom charakteristík od vysokého komfortu až po agilnú športovosť. Pritom sa súčasne menia dôležité parametre, ako sú reakcie motoru, prevodovky, podvozku a riadenia. Poradíte si tak s každým povrchom za každej situácie.

-jj-, zdroj: Mercedes-AMG

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov