Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dieselgate: Odškodnenie majiteľov bez súdu?

Kauza Dieselgate stále nie je na konci. Čo mňa na nej osobne najviac štve je fakt, že nie je pri nej uplatnený rovnaký meter. Niekde sa správajú k zákazníkom s plnou vážnosťou, inde... Radšej pomlčím.

Čo je však nové? Nemeckým poškodeným zákazníkom svitá na lepšie časy. Okrem rôznych zvýhodnení a šrotovnom teraz prichádza na rad priame finančné odškodnenie. Nemecká automobilka už pomaly rozbieha mimosúdne dohody so zákazníkmi. Oznámil to Nemecký zväz na ochranu spotrebiteľov – VZVB. Ako to dopadne? O akých sumách sa bavíme? Nevedia, resp. nechcú povedať.

“Diskusia je ešte len vo veľmi rannom štádiu a nie je žiadna záruka, že povedú k dohode. Obe strany súhlasili, že rokovania zostanú zatiaľ dôverné,” uviedli svorne Volkswagen a zväz VZBV. Mimochodom, zväz zastupuje viac ako 400 000 nemeckých majiteľov dieselových vozidiel, dotknutých celosvetovo známou kauzou s emisiami.

Každopádne si myslím, a nie som sám, že nedôjde až k takému zákaznícky výhodnému  vyrovnaniu, ako v prípade amerických klientov. Tí dostali tučné odškodné (od cca 5 do 10 tisíc euro)  a s tým spojenú úpravu softvéru, alebo odkúpenie auta.

V EÚ zatiaľ prebehlo (so súhlasom majiteľa) iba prehranie softvéru. Táto aktualizácia softvéru sa dosť často podpisuje nad zvýšenou poruchovosťou EGR ventilu, ktorý musí byť vyčistený, poprípade vymenený.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov