Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mojich Top 5 áut v roku 2019

Koniec roka sa vždy nesie v duchu spomienok a porovnaní tých najlepších produktov jednotlivých automobiliek za posledných 365 dní. Ktoré nové autá predstavené v roku 2019 mi učarovali najviac?

Na úvod len malé upozornenie – nasledovný zoznam TOP 5 áut roku 2019 je mojím subjektívnym názorom, zaradil som do neho autá, ktoré považujem za najlepšie dizajnovo, technologicky, sú veľkým pokrokom pre danú automobilku, alebo ma jednoducho niečím špecifickým oslovili. Verím, že aspoň v niektorých modeloch sa zhodneme…

5. Mercedes-AMG A45 S

Na predstavenie Mercedesu A45 AMG som nedočkavo čakal už od predstavenia nového Á-čka, ktoré vyzerá a funguje skvelo. Divízia AMG nesklamala a Mercedes-AMG A45 S je aktuálne najhorúcejším hothatchom na trhu. Hovorí o tom už len samotná skutočnosť, že pod jeho kapotou zúrivo vrčí najvýkonnejší štvorvalec sveta s výkonom 310 kW (416 k) a krútiacim momentom 500 Nm. Z nuly na stovku vypáli za 3,9 sekundy a výkon prenáša na cestu cez športovo naladený pohon všetkých štyroch kolies 4MATIC+. Keď si k tomu prirátam nádherný dizajn a dobrú využiteľnosť, jedno z najlepších áut roku 2019 je na svete.

4. Mazda 3 SkyactivX

Mazda 3 síce je na trhu už nejaký ten piatok, no dlho očakávaný motor Skyactiv-X sa pod jej kapotu dostal až v druhej polovici roku 2019. Do tohto zoznamu ju radím z jedného hlavného dôvodu – mám veľmi rád, keď automobilky experimentujú a vyvíjajú nové technológie na poli klasických spaľovacích motorov. Elektromobil dnes dokáže vyvinúť každý, no len málokto sa odváži experimentovať so samotnou koncepciou spaľovacieho motora. Mazda opäť potvrdila svoje skvelé vývojárske schopnosti a motor Skyactiv-X začala montovať do sériovo vyrábanej Mazdy 3. TTento benzínový motor je revolučný najmä tým, že za určitých podmienok dokáže fungovať podobne ako naftový, teda spaľuje chudobnú zmes paliva a vzduchu, ktorá sa vznieti vplyvom vysokej kompresie, no v tomto prípade asistuje aj malý impulz od zapaľovacej sviečky. Výkon je na úrovni 132 kW (178 k) a spotreba by sa v kombinovanej prevádzke mala hýbať pod 5 l/100 km (papierovo).

3. Volkswagen ID.3

Od kauzy Dieselgate začal Volkswagen tvrdo pracovať na elektrifikácii svojich modelov a na každom autosalóne nám predstavil nové elektrické koncepty s označením ID. Mne sa vždy veľmi páčili a preto som rád, že začínajú byť pretavované do reality. Nový čisto elektrický Volkswagen ID.3 ponúka výber z 45 kWh, 58 kWh alebo 77 kWh batérií, pričom najväčšia z nich sa postará o dojazd až 550 kilometrov, verzia z najmenšou kapacitou batérií by zas mala stáť menej ako 30 000 eur. ID.3 poteší aj slušnou ponukou výbavy, priestrannou karosériou a pekným dizajnom. Nepochybujem tak o tom, že na slovenskom trhu sa stane veľmi obľúbeným.

2. Škoda Octavia

Jedno z najočakávanejších áut roku 2019, nová Škoda Octavia, taktiež nesklamala, práve naopak. Po často kritizovanom „štvorokom“ dizajne doterajšej generácie je nová Octavia po dizajnovej stránke absolútne bezchybná. Opäť ponúka viac priestoru vo všetkých smeroch, opäť raz dostala kopu nových technologických vymožeností, komfortných prvkov a „Simply clever“ riešení, ktoré máme všetci veľmi radi. Naviac, dostupná bude aj ako plug-in hybrid. Už teraz sa teším, keď ju začnem stretávať na cestách.

1. Land Rover Defender

Najlepším autom roku 2019 sa v mojom rebríčku stáva nový Land Rover Defender. Keď som ešte pred pár rokmi videl prvé koncepty nového Defenderu, zostal som doslova zhrozený. Bál som sa, že tento legendárny britský offroad stratí celé svoje čaro a charakter. Našťastie, nestalo sa. Land Roveru sa podaril tak dokonalý kompromis medzi modernosťou a tradíciou, že nemôžem ani trochu namietať. Zamiloval som si jeden detail – Defender bol oficiálne predstavený na klasických plechových diskoch. Kto okrem Land Roveru by si toto v dnešnej dobe dovolil? Okrem tradičných štvorvalcov zavítal pod kapoty Defenderov aj 3.0 litrový šesťvalec využívajúci mild-hybridnú technológiu. Tak ako legendárny predchodca, aj nový Defender bude dostupný ako 3- a 5-dverová verzia. Dobrodruhov poteší skutočnosť, že sám výrobca ponúka veľké množstvo terénneho príslušenstva.

Ktoré automobilové novinky zaujali v roku 2019 najviac vás? Dajte vedieť v komentároch!

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov