Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Alpine A110: Ideálny vzor pre superšport?

Známy dizajnér Gordon Murray sa pri vývoji svojho vlastného superšportu, Gordon Murray Automotive T.50, inšpiroval ľahkým športiakom Alpine A110. Fascinovala ho najmä ovládateľnosť.

Gordon Murray je jedno z najznámejších mien automobilového sveta. Tento slávny dizajnér sa podpísal pod dizajn monopostov Formuly 1, ale aj pod slávny dizajn legendárneho McLarenu F1. Pred niekoľkými rokmi sa rozhodol založiť si svoju vlastnú firmu na výrobu superšportov, Gordon Murray Automotive. Jeho najnovší model, označovaný ako T.50, bude limitovanou edíciou so 100 vyrobenými kusmi s cenovkou presahujúcou 2 milióny libier. Ku zákazníkom sa tieto exkluzívne superšporty dostanú začiatkom roka 2022.

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho technologických riešení prebral Gordon Murray z legendárneho McLarenu F1, ale pozdvihol ich na novú úroveň. Len narýchlo spomeniem hmotnosť 980 kilogramov, v strede uložený V12 motor točí až 12 100 ot/min s výkonom 650 koní, či sedadlo vodiča umiestnené v strede kokpitu.

Je jasné, že takéto auto sa nedá porovnať prakticky so žiadnym sériovo vyrábaným superšportom. Gordon Murray sa tak neraz stretol s problémom nájsť vhodné vozidlo, s ktorým by vedel jednotlivé aspekty svojho superšportu porovnať. Nakoniec však našiel vhodného kandidáta – Alpine A110. Po tom, ako si Gordon Murray kúpil svoju vlastnú novú Alpinku, zamiloval sa do nej natoľko, že ju označil za najlepšie ovládateľné auto, aké kedy vyskúšal. Cieľ tak bol stanovený – superšport T.50 musí byť minimálne rovnako dobre ovládateľný ako nový Alpine A110.

Po kompletnom rozobratí svojho súkromného auta a dvojmesačnom skúmaní techniky objavil Gordon Murray recept na úspech, ktorý následne implementoval do svojho nového superšportu. Pre firmu Alpine je to obrovská pocta a dôkaz, že najnovšia A110-ka je jedným z najlepšie jazdiacich áut na svete.

Zdroj – Gordon Murray Automotive, Carthrottle

Autor: Domino Parajka

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov