Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Boj proti SUV naberá v Nemecku na obrátkach

Vlna odporu proti SUV narástla najmä po tragickej nehode v Berlíne, kde v septembri usmrtil 42-ročný vodič troch chodcov, z toho jedno trojročné dieťa. Na vine však nebolo SUV ani arogantný vodič. Vyšetrovanie zistilo, že počas jazdy dostal šofér epileptický záchvat.

Samozrejme, SUV nie sú príliš vhodné do mesta, ale nemožno tvrdiť, že sú nebezpečnejšie než ostatné autá. Príležitosti sa však chytili politici aj ekologickí aktivisti, ktorým zas prekáža vyššia spotreba paliva týchto áut. A proti tomu naozaj nemožno namietať.

Mobilizovali sa najmä počas autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom. Asi 15 000 účastníkov zablokovalo diaľnicu a dokonca niekoľko z nich preniklo do stánku koncernu Volkswagen počas návštevy Angely Merkelovej. Do akcie museli byť nasadené policajné zložky. Protesty proti SUV, ktoré považujú ekologicky zmýšľajúci Nemci za jedného z vinníkov znečisťovania klímy, pokračujú aj dnes. Odporcovia však zmenili taktiku. V niektorých nemeckých mestách si začali majitelia týchto áut nachádzať za stieračmi oznámenia o pokute. Napríklad v Kolíne nad Rýnom, kde sa na tlačive, ktoré sa podobá oficiálnemu dokladu polície, nachádzal odkaz: „Vaše auto je pre mestskú dopravu nevhodne veľké.“ Pod týmto upozornením našli ešte informáciu o tom, že ich auto produkuje priveľa emisií skleníkového oxidu uhličitého, že zaberá veľa miesta na parkovisku a predstavuje potenciálne riziko pre bezpečnosť dopravy.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov