Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


McDonald’s a komponenty do automobilov?!

Asi neexistuje človek v dnešnej dobe, ktorému by reťazec McDonald's nič nehovoril. Biznis je však neuprosný, a keď chcú byť ziskoví, musia sa pretransformovať. Voľba padla na automobilový priemysel. Budú dodávať diely pre Ford.

Vy ste sa museli asi naozaj zblázniť! No, možno áno. Ale nie tak úplne. Trošku pravdy na tom je. McDonald’s je sieť, ktorá produkuje tony odpadu ročne. Jedným z nich bol aj odpad, ktorý vznikal pri pražení kávy. Doteraz sa tento odpad jednoducho vyhadzoval.

Po novom ich však bude preberať Ford. Poviete si na čo to budú používať? Američania prišli na to, že tento kávový odpad je možné zmiešať s plastom, ktorý tak čiastočne nahrádza. Ako sa to premietne v praxi? Ford uviedol, že táto zmes bude približne o 20% ľahšia, ako porovnateľný výrobok z čistého plastu. Navyše výroba bude jednoduchšie a lacnejšie, keďže sa údajne spotrebuje o 25% menej energie.

Čo by sa z nich malo vyrábať? Prvým produktom má byť zadná strana predných svetlometov.  Postupne má byť výroba rozšírená aj o ďalšie plastové komponenty, medzi ktoré patria plasty v motorovom priestore. Výrobca vidí výhodu aj v ďalšom smere. Veľa ľudí sa sťažuje, že plasty v aute smrdia. Práve tento unikátny recept má vyriešiť aj tento problém.  Ako? Netuším. Možno keď si ráno sadnete do auta budete namiesto výfukových plynov cítiť príjemnú arómu rannej kávy? Ktohovie..:)

Každopádne pevne verím, že Ford týmto krokom nejde do zatratenia a nie je to len bohapustý ekologický marketing. Dúfam, že toto netradičné riešenie bude naozaj funkčné. Ford už totiž v minulosti mal aféry s nekvalitnými plastmi karosérie v 90. rokoch, ktoré takpovediac pukali vplyvom času už pri ostrejšom pohľade.

Foto: Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov