Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dacia Duster – Nový papamobil pre pápeža

Čo je papamobil? Veľa ľudí si predstaví auto, ktoré má vyvýšenú presklenú nádstavbu, v ktorej sa preváža najvyššia hlava katolíckej cirkvi. Tým je aktuálne pápež František.

Keď sa však povie pápež, tak si aj po rokoch vždy predstavím pápeža Jána Pavla II (vlastným menom Karol Józef Wojtyla), ktorý opustil pozemský svet pred takmer 15 rokmi. Tento pápež bol jeden z tých, čo pozitívne ovplyvnili život mnohých zblúdilých ovečiek a to aj vďaka svojej pokore a schopnosti načúvať. Dokázal dokonca odpustiť mužovi (Ali Agca), ktorý sa ho pokúsil zastreliť v roku 1981, keď sa viezol v nechránenom otvorenom papamobile od Fiatu. Motív atentátu je doteraz neznámy. Vedú sa však rôzne špekulácie.  Ak ste možno nezachytili, tak práve on bol vyhlásený za svätého v roku 2014!

Keď sa povie papamobil, tak si podvedome predstavím Mercedes. Vždy upravený off-road, alebo SUV. Táto značka tvorila súčasť pápežskej flotily od 80. rokov minulého storočia. Teraz však dostáva posily, a nie hocijaké. Jedná sa o jedno z najpopulárnejších áut súčasnosti. Aktuálny pápež František dostal od skupiny Renault novú upravenú Daciu Duster 4×4.

Vozidlo odovzdali vo Vatikáne Christophe Dridi, generálny riaditeľ Renault Rumunsko a generálny riaditeľ Automobile Dacia SA, a Xavier Martinet, generálny riaditeľ Renault Taliansko počas návštevy pápežovej rezidencie vo Vatikáne.

Papamobil má už tradične bielu farbu karosérie. Interiér je v béžovej farbe. Toto špeciálne upravené vozidlo má dĺžku 4,34 metra a šírku 1,80 metra.

O jeho vývoj sa postaralo oddelenie prototypov a tím Dacia Special Needs v Rumunsku v spolupráci s výrobcom autobusov Romturingia. Prispôsobená verzia má päť sedadiel, z ktorých jedno zadné je obzvlášť pohodlné. Vozidlo tiež integruje unikátne riešenia a príslušenstvo špeciálne navrhnuté tak, aby bolo vhodné pre použitie, ktoré mu Vatikán určí: veľké strešné okno, odnímateľná sklenená nadstavba, svetlá výška o 30 mm nižšia ako je obvyklé, pre ľahší prístup na palubu, ako aj vnútorné a vonkajšie podporné prvky.

 “Týmto darom pre Jeho svätosť Skupina Renault obnovuje svoje silné a trvalé odhodlanie postaviť človeka do centra svojich priorít“, vyhlásil Xavier Martinet, generálny riaditeľ Renault Taliansko.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov