Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mustang Mach-E: Pochvala od E. Muska

Podobajú sa, ako by ich jedna mater mala. Čínske kopírovanie patentovaných originálov im prekáža, krajania však “kradnúť” nápady môžu! Ford ukázal svetu nové elektrické SUV Mustang Mach-E, ktoré sa nápadne podobá zvonku aj v interiéri na elektromobily Tesla. Zelektrizuje americká automobilka zákazníka, o ktorého medzičasom prišla?

Renomovaná americká automobilka Ford prežíva obdobie stagnácie. Podľa odborníkov jej ušiel vlak s elektromobilitou a autami do zásuvky, na ktorý chce opäť „naskočiť“ pomocou nového elektrického SUV Ford Mustang Mach-E. Nový elektromobil sa inšpiroval vozidlami Tesla azda v každej svojej časti, od podvozku až po strechu. Autá Tesla pripomína aj interiér, v ktorom dominuje veľký vertikálne posadený 15,5-palcový displej. Zbytočne na ňom budete hľadať napríklad akékoľvek tlačidlá.

Pochvalu na adresu konkurenčného elektrického SUV už vyjadril na sociálnej sieti aj samotný šéf automobilky Tesla Elen Musk. Zjavná inšpirácia najpredávanejšími elektromobilmi na našej planéte nebola zrejme dielom náhody. Tento fakt potvrdzuje aj výber miesta pre oficiálne predstavenie elektromobilu Ford Mustang Mach-E. Automobilka z Detroitu si totiž vybrala miesto tesne susediace s hangárom, kde Tesla bežne oznamuje svoje novinky. Samozrejmosťou bude podpora služieb Apple CarPlay a Android Auto, dve bezdrôtové Qi nabíjačky telefónov a konektor USB-C.

Ford počíta s OTA (over-the-air) updaty cez internet, podobne ako to ponúka Tesla v prípade svojich elektromobilov. Ako prvé pôjdu na trh koncom roka 2020 modely Ford Mustang Mach-E,„Premium“ a „First Edition“. Ich cena pred dotáciami bude začínať v zámorí na sume 50.600 USD (45.980 eur) a 59.900 USD (54.430 eur). Batéria v podvozku ponúkne v najvyššej konfigurácii kapacitu 98,8 kWh vďaka batérii od LG Chem. V takom prípade sa bude dojazd na jedno nabite pohybovať okolo 480 km.

Bežne bude elektromobil Ford Mustang Mach-E vybavený jedným 210kW elektromotorom. Vo verzii GT budú ale v aute dva pre dvojnásobný výkon a zrýchlenie z nuly na 100 km/h v priebehu asi troch sekúnd. Najlacnejšia verzia batérie Select (75,7 kWh) sa bude predávať pred štátnou dotáciou od 43.895 USD (39.885 eur) a ponúkne EPA dojazd 370 km, akceleráciu 0-100 km/h za necelých päť sekúnd a batožinový priestor až 1687 litrov!

Palubná nabíjačka bude mať výkon 10,5 kW, rýchlonabíjanie bude možné až 150 kW. Auto si je možné už dnes rezervovať online s poplatkom 500 USD (455 eur). Ford chce dať zákazníkom s týmto novým elektromobilom možnosť úplne sa vyhnúť dílerom a autorizovaným predajcom , tak ako to robí napríklad práve Tesla. Šéf elektrických pohonov v automobilke Ford Anand Sankran priznal, že rozobrali všetky elektromobily Tesla, ale aj tie od európskej konkurencie vrátane Jaguar I-Pace, či Audi e-tron.

Mustang Mach-E dáva na výber z troch jazdných režimov – Whisper, Engage a Unbridled. Každý z nich ponúka špecifickú kombináciu nastavenia systémov vozidla a zmyslových zážitkov. V závislosti na zvolenom režime sa mení napríklad odozva riadenia, ale tiež nepriame osvetlenie interiéru, zvukový prejav či animácie na digitálnom prístrojovom štíte. Po novom riešený systém pohonu všetkých kolies Mach-E 4X nezávisle rozdeľuje hnaciu silu medzi prednú a zadnú nápravu. Výsledkom je ešte lepšia akcelerácia aj ovládateľnosť než v prípade modelov so zadným pohonom.

Ford podrobil systém náročnému testovaniu na mokrom aj zasneženom povrchu. Mustang Mach-E bude k dispozícii s novými hliníkovými brzdami Brembo Flexira, ktoré pri rozmeroch plávajúceho strmeňa zachovávajú funkčnosť strmeňa pevného. Mustang Mach-E GT je navyše okrem toho vybavený adaptívnymi tlmičmi perovania MagneRide, ktoré ďalej zlepšujú jazdné vlastnosti elektrického SUV v hraničných situáciách a súčasne zvyšujú jazdný komfort.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov