Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Finančný zisk z ciest sa zneužíva!

NKÚ koncom minulého týždňa informovala na základe vykonanej kontroly prevádzkovania mýtneho systému správu, že zo získaných peňazí ide do výstavby nových ciest len minimálna čiastka.

Nechcem byť zlý, ale tvária sa, že objavili teplú vodu. Správy o neefektívnosti mýtneho systému pre štát tú sú už roky. Prakticky bezprostredne po prechode z klasických diaľničných známok na elektronické mýto. Aj napriek tomu objem vybratých peňazí každý rok rástol a zefektívnila sa kontrola.

V roku 2010 (v prvom roku prevádzky mýta) podľa NDS boli výnosy 141,6 milióna eur, náklady 106,4 milióna eur a čistý výnos predstavoval 35,2 milióna eur, čo znamená 25 percent z výnosov. V roku 2014 boli výnosy 181,5 milióna eur, náklady 93,8 milióna eur a čistý výnos 87,6 milióna eur, čiže 48 percent z výnosov. „V roku 2017 bol už výnos 198,9 milióna eur, náklady 76,8 milióna eur a čistý výnos predstavoval 122 miliónov eur, čo znamená 61 percent. Čistý výnos sa teda v priebehu rokov zvyšoval,“ podotkla Michalová, hovorkyňa NDS.

Peniaze sa delia následovne: 45% pre NDS, 48% si necháva prevádzkovateľ  (SkyToll)!!! a zvyšných 7% ide zmluvným partnerom. Z tých 45% ide len 10% na stavbu nových, mimoriadne drahých diaľnic a rýchlostných ciest. 

Budúcnosť je neistá

Zmluva NDS so Skytoll končí v roku 2022. NDS a.s. však už teraz podniká kroky na nový mýtny tender, ktorý by mal byť kompatibilný s novým výberom mýta plánovaného v celej EÚ od roku 2028.  Podľa NKÚ riziká do budúcnosti, pri takto nastavenom systéme, súvisia s vlastníctvom celého technického zázemia pre výber mýta a z toho vyplývajúce obmedzené možnosti, ktoré má NDS pri rozhodovaní o prevádzkovateľovi mýta po roku 2022.

Každopádne NDS sa už nechala počuť, že o priaznivejších podmienkach rozdelenia peňazí v ich prospech rokuje. Každopádne som zvedavý, ako to dopadne….

Keď je tvrdá kontrola neefektívna

Trendom je kontrolovať všetko. Nad niektorým kontrolami by však subjekty mali pouvažovať. Najmä čo sa efektívnosti týka. Najmä keď do toho chcú zapojiť externú spoločnosť, ktorá za kontrolnú činnosť dostane viac, ako samotný spravujúci subjekt, resp. vlastník. Kde je logické myslenie? Záver si o tom urobte sami…

Zdroj: sme, pravda, webnoviny

Foto: Sita

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov