Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kanton 2019: Lexus UX 300e – Prvý v rodine

Na 17. ročníku Medzinárodnej automobilovej výstavy v čínskom Kantone (Kuang-čou), ktorá potrvá do 2. decembra, predstavuje Lexus svoj premiérový elektromobil. Vozidlo do zásuvky patrí do série UX, pričom na jedno nabitie ponúkne dojazd 400 km.

Treba povedať, že je to veľmi slušná hodnota pre dojazd elektromobilu. Odborníci však upozorňujú na fakt, že tento ukazovateľ dosiahla „luxusná Toyota“ na základe starej normy NEDC. Ide v podstate už o archaickú a relatívne veľmi nepresnú metódu merania spotreby oproti modernejšej, hoci ešte stále nie úplne realistickej normy WLTP.

Batéria elektromobilu Lexus UX 300e ponúkne kapacitu 54,3 kWh. V praxi to znamená, že je to menej, než koľko ponúkajú najnovšie modely zhruba porovnateľne veľkých vozidiel Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric (obe autá majú 64 kWh), prípadne pripraveného elektromobilu Tesla Model Y (74 kWh).

Prvé dva menované elektromobily sa v reále môžu pochváliť dojazdom medzi 350 km až 400 km, takže Lexus UX 300e na tom najskôr bude o niečo horšie. Podľa motoristických odborníkov sa reálne bude dojazd nového elektromobilu bude pohybovať medzi 300 a 320 km.

Elektromotor je umiestnený vpredu a poháňa prednú nápravu, takže žiadny „frmol“ nečakajte. Výkon činí 150 kW/300 Nm. Elektrická verzia UX je posadená o 20 mm nižšie než spaľovacia verzia, zatiaľ čo strecha je o 5 mm vyššie.

Na starom kontinente sa elektromobil Lexus UX 300e dostane do predaja už na budúcí rok, začiatkom roka 2021 sa objaví v Japonsku. Cena zatiaľ nebola zverejnená. V Číne už Toyota predstavila tiež plne elektrický sesterský model k UX, Toyota C-HR. Kedy sa ten dostane do Európy zatiaľ nie je jasné.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov