Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Záchranné zložky si uctili pamiatku

Uvedomili ste si niekedy, že ste sa z cesty nemuseli vrátiť? My si to v redakcii uvedomujeme veľmi často. V autách trávime hodiny každý jeden deň a počty krízových situácii už radšej ani nerátame.

V prvých 10 mesiacoch tohto roka polícia na Slovensku zaznamenala 11 325 dopravných nehôd – 4247 z nich malo následky na živote alebo zdraví. Usmrtených bolo 192 ľudí – najmladšia obeť mala 5 a najstaršia 86 rokov. V motorových vozidlách zahynulo 110 ľudí – 71 vodičov a 39 spolujazdcov. Zomrelo 50 chodcov, čo je o 7 viac ako za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka. Domov sa tiež nevrátilo 11 cyklistov a život 21 ľudí vyhasol pri jazde na motorke.

Aj táto smutná štatistika odznela z úst Milana Petrulu, riaditeľa Úradu ekumenickej pastoračnej služby ministerstva vnútra SR, na Celoslovenských službách Božích na Pamiatku obetí dopravných nehôd. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd, ktorého cieľom je aj upozorniť na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky. Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 vo Veľkej Británii.

V evanjelickom kostole a.v. v Liptovskom Mikuláši sa v nedeľu 17. novembra zišli zástupcovia všetkých záchranných zložiek, ktorí za obete nehôd zapálili symbolickú sviečku.

„Každá smrť pri dopravnej nehode je zbytočná a rodinu a blízkych zasiahne tým najhorším spôsobom. Žijeme v rýchlej dobe, kedy má pre nás minúta mnohokrát väčšiu hodnotu ako náš život. Snažme sa to zmeniť a zamyslieť sa nad tým,“ vyzval štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

Pri dopravných nehodách za prvých 10 mesiacov tohto roka bolo ťažko zranených 832 ľudí, čo je o 233 menej a ľahko zranených 4641 ľudí, čo je o 98 menej ako v predchádzajúcom roku. V 1241 prípadoch bol zistený alkohol u vinníka nehody, čo je o 133 prípadov menej ako v minulom roku.

Najčastejšie príčiny dopravných nehôd

1. porušenie povinnosti vodiča (napríklad nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke; nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov; vedenie vozidla, ak je schopnosť vodiča viesť vozidlo znížená najmä úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou)
2. nedovolená rýchlosť jazdy
3. nesprávna jazda cez križovatku
4. nesprávne otáčanie a cúvanie
5. porušenie povinnosti účastníka cestnej premávky
6. nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami
7. nesprávny spôsob jazdy
8. porušenie osobitných ustanovení o chodcoch
9. nesprávne odbočovanie
10. nesprávne predchádzanie

 

Zdroj a foto: PZ SR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov