Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tokio 2019: Toyota lákala aj na lietajúcu metlu

Automobilka Toyota nezostala nič dlžná svojej povesti technologického priekopníka. Návštevníkov autosalónu v Tokiu privítala svojim tematickým parkom venovaným futuristickým technológiám z oblasti mobility.

Na výstave v japonskej metropole môže verejnosť vidieť v samostatnej hale elektrickú metlu, alebo roboty na prevážanie nákladu alebo komunikáciu s ľuďmi. Návštevníci si tiež môžu nechať zanalyzovať zdravotný stav v autonómnom vozidle alebo si navrhnúť pretekársku kombinézu na mieru vo virtuálnom štúdiu.

Jedným z neočakávaných hitov a atraktívnych objektov v stánku japonskej značky Toyota je práve futuristická metla poháňaná elektrinou pod názvom e-broom. Metla poháňa svojho jazdca dopredu na báze in-line korčúľ. Hneď pri vchode do technologického parku vítali návštevníkov roboty THR-3 a Human Support Robot.

Každý záujemca dostal kartu Future Residence Card a stal sa tak občanom budúcnosti. Za recepciou si návštevníci mohli nastúpiť do osobného auta Toyota e-Care. Ide o mobilné, plne automatizované stredisko, ktoré zanalyzovalo ich aktuálny zdravotný stav. Elektromobil je vybavený kompletným systémom schopným preveriť zdravie užívateľa pomocou sondy, kamier a odborných zariadení.

Vozidlo je dosť veľké na to, aby sa do neho vošli dve osoby. Po ukončení vyšetrenia sa na tabuli vedľa vozidla zobrazia výsledky, ktoré môžu návštevníci následne konzultovať so svojim lekárom. Kombinéza na mieru pre virtuálne preteky. Ďalšou atrakciou a motoristickým zážitkom bol pretekársky automobil Toyota e-RACER a s ním prepojený Future Racer Dresser.

Virtuálne zariadenie dokáže navrhnúť pretekársku kombinézu dokonale prispôsobenú svojmu užívateľovi. Vďaka profesionálnemu odevu a digitálnym okuliarom si mohli návštevníci vychutnať virtuálne dobrodružstvo za volantom modelu e-RACER. Mimochodom, sedadlo svoj tvar prispôsobuje postave šoféra.

Dvojica autonómnych robotov Toyota e-Palette a Micro Palette je potom určená na prepravu rôznych predmetov alebo ponuku služieb. Zatiaľ, čo malý robot Toyota Micro Palette slúži na prevážanie malých predmetov, ako je napríklad fľaša s vodou, jeho väčší príbuzný sa volá e-Palette a je to autonómne auto, ktoré je možné si prenajať a jeho interiér prispôsobiť ľubovolným účelom.

Auto môže byť jeden deň mobilným butikom či reštauráciou, ďalší deň zasa brázdiť ulice ako taxík a hneď potom sa zmeniť napríklad na mobilnú kanceláriu. Jeho kompaktným variantom je jednomiestneho autonómneho vozidlo Toyota e-4me, ktoré umožní zákazníkom využívať rôznorodé služby v luxusných podmienkach, so zaistením úplného súkromia.

Elektromobil e-Trans nechal návštevníkov na Tokijskom autosalóne nazrieť do budúceho sveta „ride-sharingových“ služieb. Jeho podlaha je vybavená koľajnicami, vďaka ktorým je možné ľahko namontovať, posunúť či demontovať sedadlá a prispôsobiť tak interiér preprave cestujúcich alebo tovaru.

Vozidlo E-Chargeair naopak ničím nepripomína auto, pretože nie je určené na prepravu. Je to v podstate mobilná bezdrôtová nabíjačka elektromobilov. E-Chargeairy môžu rovnako dodávať prúd do mestského energetického systému alebo poskytovať wi-fi pripojenie a čistiť vzduch vo svojom okolí.

-jj-, foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov