Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová doba a elektronický autostop

Blablacar je medzinárodný systém umožňujúci „stopnúť“ si auto, ktoré ide tam, kam aj vy a je v ňom ešte stále voľné miesto.

Niet už vari ľudskej aktivity, do ktorej by sa nezamiešala elektronika. Aj taká romantická záležitosť, akou je (bol) autostop, jej už podľahla. Na druhej strane musím uznať, že aplikácia, o ktorej práve čítate, dokáže ušetriť „stopujúcemu“ kopec času a nervov a tomu, kto „stopára“ vezme do auta, prinesie pár peňazí. Ako to celé funguje?

Stávka na (takmer) istotu

Buď si stiahnete do svojho smartfónu aplikáciu (aj pre Android, aj pre iOS), alebo navštívite príslušnú stránku na webe. Zoberme si možno častejší príklad, chcete sa s niekým niekam odviezť. Povedzme z Bratislavy do Prešova. Zadanie je detsky jednoduché a hneď sa objavia ponuky začínajúce sa približne časom, v ktorom „stop“ hľadáte. V tomto prípade a v čase, keď píšem, mi ponúka odvoz do Prešova istá Ivana za 15 €, Patrik za 12 €, Jakub za 16 € atď. Samozrejme, treba vedieť, ku komu si sadnete do auta. Meno vodiča sa dá rozkliknúť a dozviete sa (Patrik), že má hodnotenia z predchádzajúcich jázd 4,8 (maximálne 5), hudba je jeho srdcovka, rád sa rozpráva, na zadné sedadlá berie maximálne dvoch ľudí, v aute sa nefajčí, nepreváža zvieratá a má čiernu Škodu Karoq. A ešte sa dozviete, že Patrik má overený e-mail, overené telefónne číslo a 178 priateľov na Facebooku. Stačí sa s ním nejakým spôsobom spojiť a hurá do Prešova. Ak sa pozrieme na autobusový cestovný poriadok, zistíme, že ceny sa za túto cestu začínajú od 14,99 €.

Ekológia či zárobok?

Ako vodič sa môže prihlásiť v podstate každý. Pasažieri sa tak musia spoľahnúť na hodnotenie, ktoré o ňom napíšu predchádzajúci cestujúci. Vodič tiež môže písať hodnotenia pasažierov. Preto treba byť prihlásený, resp. zaregistrovaný. Dobré je, že sa týmto spôsobom vyťažujú vozidlá, ktoré by na cestu išli takmer prázdne. Otázkou je, či a ako vodiči svoj príjem zdaňujú (som príliš naivný?) a v čom sa celý systém líši napr. od Uberu, ktorý taxikári tak nenávideli. Rozoberať to teraz nebudem. Využiť Blablacar je však určite príjemnejšie a bezpečnejšie, než stáť na výpadovke, mávať rukou so vztýčeným palcom a tváriť sa príťažlivo. Ale aj drahšie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov